Лікування може бути набагато ефективніше, якщо медичну допомогу надає незнайома нам людина.

До такого висновку прийшла команда дослідників з Університету Вюрцбурга в Німеччині, Амстердамського університету в Нідерландах і Університету Цюріха в Швейцарії провела дослідження, щоб перевірити цю гіпотезу, пише Medical News Today.

Вчені спробували з'ясувати, в якому випадку лікування буде більш ефективним — коли за нами доглядають незнайомці або знайомі.

Кілька добровольців експерименту отримали незначне пошкодження руки. Їх розділили на дві групи. У першій — допомогу надавали учасники тієї ж групи, у другий — доброволець з іншої команди.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Люди, яким надали допомогу незнайомці, набагато швидше впоралися з відчуттям болю, ніж ті, кому допомогли знайомі.

Слід зазначити, цей ефект не залежав виключно на суб'єктивних враженнях. Як зазначає автор дослідження Грiт Хейн (Grit Hein), у учасників, яких лікувала незнайома їм людина, області мозку, що відповідають за сприйняття болю, зменшили свою активність.

Дослідники вважають, що зміни в моделях активності мозку, які вони спостерігали, проявлялися у островкой частки кори головного мозку. Ця область мозку пов'язана, зокрема, з чуттєвим сприйняттям болю.

Крім цього, добровольці, які отримали допомогу від незнайомця, не очікували, що дійсно отримують ефективну допомогу від цієї людини.

"Звичайно, такий висновок все ще потребує перевірки поза стінами лабораторії, проте він по-новому дозволяє поглянути на ефективність наданої допомоги з боку лікарів і медсестер", - говорить Хайн.

Нагадаємо, комбіновані протизаплідні засоби зменшують ймовірність розвитку раку яєчників серед молодих жінок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", курс складається з антибіотиків і галію IV ефективний у боротьбі з бактеріями з високою стійкістю до медичних препаратів.

Також "Знай.uа" писав, британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.