Обійми — кращий спосіб поліпшити собі настрій після того, як ви з кимось посварилися.

До такого висновку прийшли психологи з Університету Карнегі-Меллона (Carnegie Mellon University) після вивчення впливу обіймів на загальний стан людини, пише журнал PLOS ONE.

Протягом двох тижнів дослідники спілкувалися по телефону з 404 чоловіками і жінками у віці від 18 до 55 років і просили розповісти про свої переживання і конфлікти, про те як вони позначилися на настрої і про кількість обіймів, отриманих за день.

Психологи виявили взаємозв'язок між зменшенням негативних емоцій і "обнимашками". Виявилося, що люди, які часто обіймаються, менше страждають від конфліктів і пов'язаних з ними поганого настрою.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Більш того, ефект від обіймів може закріпитися на наступний день. Слід зазначити, що стать і сімейний стан не відіграє помітної ролі в цьому випадку. Обійми можуть поширюватися як на близьких, так і на малознайомих людей.

Крім цього, дотик до інших людей в цілому покращують фізичне і психологічне здоров'я, а також зміцнюють дружні та романтичні відносини.

Незважаючи на те, що необхідні додаткові дослідження, на думку авторів, результати експерименту показали, що обійми можуть бути простим, але ефективним методом надання підтримки як чоловікам, так і жінкам, якi важко переживають з-за особистих конфліктів на роботі чи вдома.

"Наше дослідження поки що перебуває на ранній стадії. У нас все ще є питання про те, коли, як і для кого обійми найбільш корисні. Проте ми припускаємо, що обійми дозволяють впоратися з негативними емоціями тим, хто недавно пережив конфлікт", — заявив провідний автор дослідження Майкл Мерфі (Michael Murphy).

Попередні дослідження довели важливість дотиків в романтичних стосунках.

Нагадаємо, нове дослідження групи вчених з Каліфорнійського університету спробував пояснити, чому чоловіки живуть у середньому на п'ять відсотків менше жінок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нідерландські дослідники встановили причину постійних мігреней у чоловіків.

Також "Знай.uа" писав, що ризик виникнення післяпологової депресії збільшується у жінок, які народжують взимку.