Короткий денний сон допомагає у прийнятті складних рішень.

До такого висновку прийшли британськi вчені з Брістольського університету (University of Bristol), які провели експеримент, щоб підтвердити свої здогадки, пише Daily Mail.

Дослідники виміряли зміни в мозку і час реакції у 16 учасників до і після короткого сну. Для цього добровольців у віці від 20 до 91 року підключили до електроенцефалографії для вимірювання електричної активності мозку.

Потім їм запропонували виконати два завдання. По-перше, їх попросили описати, вважали вони, що ланцюжок слів, запропонований експериментаторами, був "хорошою" чи "поганий" комбінацією.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

І, по-друге, добровольцям показали зображення на екрані і запитували, що вони бачили червоний або синій квадрат.

Учасники проходили завдання, а потім лягали спати на 90 хвилин. Після пробудження добровольцям знову пропонували вирішити задачу.

Час реакції помітно скоротилося у випробовуваних, які спали, однак тільки при рішенні першої задачі.

Учасникам, які подрімали, в середньому знадобилося 590 мс, щоб скласти відповіді на перше завдання. Для порівняння, перед тим, як поспати їм знадобилося 634 секунди для аналогічного завдання.

Люди, які не лягали спати, а просто повторно проходили завдання через півтори години, показали результати, аналогічні першої спробі.

Дослідження припускає, що інформація, отримана під час неспання, може бути оброблена більш глибоким і якісним чином під час сну.

Результати експерименту показують, що недовгий сон допомагає зважити плюси і мінуси або поліпшити розуміння ситуацій, які вимагають важкого вибору.

Нагадаємо, денний сон просто-таки життєво необхідний деяким людям.

Як повідомляв портал "Знай.uа", сон тривалістю від 6 до 8 годин значно скорочує ризик виникнення коронарних захворювань серця та інсульту.

Також "Знай.uа" писав, нормований сон знижує ризик виникнення діабету 2-го типу, серцевих захворювань і ожиріння.