Надмірна кількість вітаміну А в організмі може призвести до витончення кісток".

До такого висновку прийшли дослідники з Гетеборзького університету після обстеження на мишах в лабораторних умовах, пише The Medical News Today.

Гризуни, які вживали вітамін А (ретинол) більше рекомендованої норми в 4,5-13 разу протягом однієї, чотирьох або десяти тижнів, частіше страждали від хвороб кісток і переломів.

Експеримент показав, що восьмиденний курс надмірних доз вітаміну А зменшив товщину кісток у мишей. Якщо курс тривав більше 10 тижнів, то скелетна структура гризунів ставала крихкою.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

В майбутньому команда дослідників сподівається з'ясувати, чи може надмірне вживання ретинолу також впливати на ріст кісток, пов'язані з фізичними навантаженнями, а також дізнатися наслідки передозування у більш старих мишей.

"Надмірне споживання вітаміну А може стати більш серйозною проблемою, так як багато людей тепер приймають вітамінні добавки", — заявляє один з авторів дослідження Ульф Лернер (Ulf Lerner).

Вітамін А міститься в моркві, солодкому картоплі, яловичої печінки, лососі і кілька молочних продуктах.

Здорова збалансована дієта гарантує необхідну норму ретинолу для організму людини. Потреба в ньому залежить від віку та інших факторів.

Національні інститути здоров'я США (NIH) заявляють, що ідеальне щоденне споживання вітаміну А становить еквівалент активності ретинолу в 900 мікрограмів (мкг RAE) для чоловіків і 700 мкг RAE для жінок у віці 19-50 років.

Наприклад, половина чашки сирої моркви містить близько 573 мкг RAE, а 85 грам обсмаженої яловичини — 6 582 мгк RAE, згідно NIH.

Нагадаємо, прийом вітаміну D зміцнює кістки і не перешкоджає переломів.

Як повідомляв портал "Знай.uа" нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, що м'ясні напівфабрикати і оброблене м'ясо збільшують ризик виникнення раку молочної залози у жінок.