Американським вченим вдалося виростити фрагмент сітківки людського ока.

На цю складну процедуру дослідникам з Університету Джонса Хопкінса знадобилося близько дев'яти місяців, пише Science.

Медики зробили цю ініціативу для того, щоб встановити, як розвивається колірний зір, за який відповідають три види колбочок, які сприймають синій, червоний і зелений кольори.

У рамках експерименту вчені вдалися до стовбурових клітин. Оскільки дослідники хотіли, щоб їх "творіння" розвивалась за тим же принципом, що і очі плоду в утробі матері, вони відстежували розвиток тканин сітківки на протягу запланованих дев'яти місяців.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Попередні дослідження на мишах і рибок даніо показали, що тиреоїдний гормон щитовидної залози впливає на розвиток клітин, пов'язаних з кольоровим зором. Щоб перевірити це, вчені вдалися до інструменту для редагування генів CRISPR. Медики маніпулювали рецепторами колбочок щоб побачити, як це змінить їх моделі зростання.

Вони виявили, що рівень гормону щитовидної залози, які були присутні на різних стадіях розвитку очі, зіграли вирішальну роль у формуванні функції клітин. Коли дослідники відключили рецептори гормону, у них виросли міні-очі, які "бачили" тільки синій колір.

Коли ж дослідники наповнили чаші з органоидами додатковим гормоном щитовидної залози на початку процесу росту — до того, як почали утворюватися сині клітини — все колбочки сприймали тільки червоні і зелені кольори.

За словами вчених, лабораторні тканини ока можуть виявитися корисними для вивчення інших аспектів зору, які унікальні для людини, і можуть дати уявлення про лікування сліпоти і глаукоми.

Нагадаємо, у 2050 році близько половини населення Землі буде страждати від короткозорості.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, група дослідників з Університету Нью-Мексико довела, що вживання марихуани пом'якшує симптоми цілого переліку захворювань.