Сьогодні люди живуть набагато довше, ніж будь-коли раніше в історії. Очікувана тривалість життя в багатьох країнах перевищує 80 років, але, на жаль, пов'язані з віком захворювання, такі як хвороба Альцгеймера і діабет, знижують якість життя.

З віком клітини головного мозку, які зазвичай борються з інфекцією і відновлюють тканини, починають атакувати здорові клітини мозку. Виникає запалення, порушення в мисленні і захворювання, пише The Guardian.

Останні дослідження показали, що негенетичнi фактори впливають на те, наскільки добре і довго ми живемо, а значить нам під силу трохи контролювати ці процеси.

Експерти стверджують, що наступні чотири звички позитивно позначаються на здоров'ї нашого мозку:

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Боржникам за воду почнуть приходити червоні платіжки: кому загрожують відключення Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Фізична активність

Достатньо 20 хвилин швидкої ходьби в день, щоб знизити ризик розвитку деменції і поліпшити загальний стан здоров'я.

Також тренування призводять до вироблення ендорфінів, які піднімають настрій.

Розумові вправи

Ігри, спілкування і подорожі зміцнюють клітини мозку, а люди з вищою освітою рідше страждають від деменції. Хоча смартфони і нові технології часто відволікають нас, деякі логічні ігри покращують багатозадачність і навички вирішення проблем.

Стрес-менеджмент

Стрес скорочує кількість клітин, що відповідають за пам'ять, а постійне вироблення кортизолу шкодить запам'ятовуванню. Однак медитація, йога, тай-чи і інші методи релаксації допоможуть впоратися із стресом і поліпшити настрій і пам'ять. Медитація, до речі, покращує показники довжини теломер, які впливають на тривалість життя.

Здорова дієта

Люди з ожирінням, які втрачають вагу, відчувають значні та тривалі поліпшення в роботі пам'яті всього через 12 тижнів. Омега-3 і горiхи зменшують запалення, пов'язане з нейродегенерацiєю. Фрукти і овочі уповільнюють дію окислювального стресу, який викликає знос клітин мозку.

Нагадаємо, любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нове дослідження, в якому взяли участь 23 000 чоловік у віці від 40 до 77 років, пролило світло на профілактичні особливості середземноморської дієти.

Також "Знай.uа" писав, що відмова від фаст-фуду викликає абстинентний синдром, схожий на той, що виникає після припинення прийому наркотиків.