Нове дослідження з'ясувало, що унікальний талант Леонардо да Вiнчi може бути пов'язаний з наявністю у генія очного захворювання.

Професор Крістофер Тайлер (Christopher Tyler) з Лондонського університету вважає, що головний діяч епохи Відродження зумів передати тривимірності об'єктів у себе на полотнах завдяки косоокості, повідомляє JAMA Ophthalmology.

Спаситель світу. Леонардо да Вінчі. 1490 р.–1500 р.

При цьому захворюванні рiшуча роль з обробки візуальної інформації відводиться лише одному оці.

Тайлер проаналізував зображення очей у шести творах мистецтва: скульптур "Давид" і "Молодий воїн" Андреа Верроккьо, для яких за легендою позував да Вінчі; картини "Рятівник Світу", "Іоанн Хреститель", "Вітрувіанська людина", які належать пензлю да Вінчі і передбачуваний автопортрет художника.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Медик вважає, що великий діяч Ренесансу вмів перемикатися між стереоскопічним і монокулярным зором, щоб дозволило йому створювати тривимірні зображення.

Вітрувіанська людина. Леонардо да Вінчі. 1490 р. —1492 р.

"Вважається, що у декількох великих художників, від Рембрандта до Пікассо, було косоокість, і, схоже, да Вінчі — не ислючение", — заявив професор Тайлер.

За словами дослідника, художник страждав від екзотропії — різновиди косоокості, коли очі відхиляються назовні.

Давид. Андреа Верроккьо. 1476 р.

Професор Тайлер помістив в кола та овали зіниці, райдужки і століття, а потім порівнював відносні положення їх особливостей. Він виявив, що є докази косоокості у всіх шести творах мистецтва.

Нагадаємо, глобальне потепління може призвести до повторної епідемії бубонної чуми, яка знищила десятки мільйонів людей в Середні століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", білок, що зв'язує інсулін-подібний фактор росту плодових мух, дозволить зменшити чисельність шкідливих комарів, які переносять малярію і жовту лихоманку.

Також "Знай.uа" писав, що завдяки електричному імплантату, який стимулює нерви на спинний хорде, 29-річний чоловік з параплегією зміг знову пересуватися.