Команда з Медичної школи Західного резервного університету Кейза відкрила новий спосіб лікування сепсиса.

У рамках дослідження медики навчилися блокувати вироблення токсинів золотистого стафілокока в організмі мишей за допомогою спеціальних молекул, повідомляє The Medical News Today.

Відкриття дозволить припустити, що аналогічний метод допоможе лікувати сепсис у людей без використання антибіотиків.

Як показали експерименти, молекули підвищують ефективність антибіотиків: в крові мишей, які отримували подвійне лікування, спостерігалося зниження рівня бактерій, порівняно з тими гризунами, що отримували тільки антибіотики.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

За словами дослідників, для здорових людей це буде відмінною альтернативою для того, щоб позбутися від інфекції без розвитку стійкості до ліків.

Для пацієнтів з більш слабкими імунними системами комбінація малих молекул з низькою дозою антибіотиків може бути більш ефективною.

За словами медиків, "маленькі молекули посилюють активність звичайних антибіотиків, наприклад, пеніциліну". Таким чином "постаріли" антибіотики можуть знову виявитися ефективними для лікування захворювань.

Невеликі молекули, які розробив доктор Шохам і його команда, можуть приєднуватися до токсин-продукуючих білків у бактерій золотистого стафілокока.

Команда лікувала мишей невеликими молекулами, і виявила, що всі вони вижили, тоді як 70 відсотків мишей, які отримували звичайне лікування, померли.

Дослідники також провели деякі попередні тести, які показали, що невеликі молекули надали аналогічний ефект на кількох інших штамів грампозитивних бактерій. Вони завадили їм вбити імунні клітини.

Команда знаходиться в процесі комерціалізації двох невеликих молекул в якості ліків. Обидвi показали здатність підвищувати ефективність антибіотиків.

План полягає в тому, щоб почати клінічні випробування на людях з устойчивостию до протимікробних препаратів.

Нагадаємо, глобальне потепління може призвести до повторної епідемії бубонної чуми, яка знищила десятки мільйонів людей в Середні століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.

Також "Знай.uа" писав, що вчені відкрили нову молекулу, яка дозволить вилікувати серцеву недостатність.