Медики запропонували експериментальну стратегію по боротьбі з ожирінням.

Команда вчених з Університету Копенгагена та Інституту досліджень імунології та раку при Університеті Монреаля виявили специфічний рецептор, який може впливати на почуття голоду, повідомляє Science Daily.

Дослідники вже давно намагаються розробити фармакологічне рішення, здатне втручатися в роботу гормонів, що відповідають за апетит, наприклад грелін.

Блокуючи зв'язування греліну з цим рецептором, можна теоретично зменшити відчуття голоду людини.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень
Показати ще

Але гормон і його рецептор також стимулюють моторику шлунково-кишкового тракту та секрецію гормону росту, а також впливають на настрій і поведінку.

Новий спосіб блокування сигналу допоможе боротися із зайвою вагою і знизить побічні ефекти. Проблема лише в тому, що це тільки почасти вірно.

Молекула YIL781, виявлена медиками, запобігає деякі функції рецептора, але не всі з них. Замість того, щоб блокувати сигнальний шлях, що включає білок Gαq / 11, молекула активує його, тим самим стимулюючи голод.

У рамках експерименту на мишах, які не могли продукувати цей білок, вчені встановили, що сигнальний шлях дозволяє рецептора греліну стимулювати голод.

Апетит цих мишей залишався незмінним при введенні YIL781. З іншого боку, звичайні миші харчувалися в середньому в три рази більше.

Оскільки препарат YIL781 стимулює голод, то виявився непридатний для лікування ожиріння. Однак ця молекула продемонструвала, що рецептор греліну можна виключити, що дарує надію на майбутні дослідження, які навчаться маніпулювати гормоном голоду.

Нагадаємо, харчування продуктами з високим вмістом жирів може негативно позначитися на здоров'ї трьох наступних поколінь.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нове дослідження, в якому взяли участь 23 000 чоловік у віці від 40 до 77 років, пролило світло на профілактичні особливості середземноморської дієти.

Також "Знай.uа" писав, що відмова від фастфуду викликає абстинентний синдром, схожий на той, що виникає після припинення прийому наркотиків.