Хворобливі відчуття завжди викликають тривогу і провокують різні страхи. Однак біль у піхвi лякає будь-яку жінку, так як часто асоціюються з серйозними захворюваннями.

Тим не менш, дискомфортне відчуття в паху не завжди пов'язане з інфекціями або хворобами, повідомляє Hearth.

Настав час розповісти про найпоширеніші причини болю у піхвi:

1. Сухість піхви

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

Недостатня кількість змазки під час сексу викликає хворобливі відчуття і травмує піхву.

Деколи справа в гормональних методах контрацепції, які знижують вироблення естрогенів, що стимулюють виділення мастила.

Прийом антигістамінних препаратів також супроводжується висиханням слизових оболонок, у тому числі піхви.

2. Менструальний період

Інколи біль виникає до, під час і після менструації.

Таке нездужання зазвичай не заважає вам виконувати ваші звичайні дії. Однак якщо біль хронічна і її важко витерпіти, повідомте про це лікаря.

3. Фіброми матки

Доброякісні потовщення м'язової тканини на стінках матки. Вузлики можуть формуватися в декількох місцях і часом викликають хронічну біль в області тазу.

Ці ущільнення розвиваються по мірі віку жінки. Не всі з них шкідливі для організму, проте у разі хронічного болю проводиться операція по видаленню.

4. Ендометріоз

Захворювання, при якому ендометрію (внутрішній шар стінки матки) розростається за межі матки і зачіпає інші райони тазової порожнини: фаллопієві труби, сечовий міхур і яєчники.

Біль від ендометріозу може бути ледь відчутною і посилюватися з початком менструації. І тоді вже без знеболювальних таблеток не обійтися.

5. Аденоміоз

Аденоміоз схожий на ендометріоз, але тканина ендометрія зростає в м'язовій стінці матки, а не поза матки. Результат: тиск в області тазу, суворі місячні, а іноді і болючий секс. Причина аденомiоза невідома, але експерти кажуть, що вона має тенденцію вражати жінок к кінцю репродуктивного віку.

6. ЗПСШ

Різні захворювання, передаєються статевим шляхом, також провокують болі. Зокрема, герпес вражає слизові оболонки статевих органів. Трихомоніаз також характеризується роздратуванням і болючим відчуттям в геніталіях.

Гонорея і хламідіоз супроводжуються печінням при сечовиділенні і болем в паховій області. Якщо їх не лікувати, то це може привести до набагато більш серйозної інфекції.

7. Вульводiнiя

Хронічна біль у ділянці вульви. Характеризується сильною гострої та/або пекучим болем і роздратуванням в області вульви. Експерти не знають точної причини вульводінії.

Настійно рекомендуємо при будь-яких хворобливих відчуттях відвідати гінеколога або вашого лікуючого лікаря.

Нагадаємо, вірус герпесу збільшує ризик виникнення хвороби Альцгеймера при наявності в організмі певного гена.

Як повідомляв портал "Знай.uа", довжина пальців вказує на сексуальну орієнтацію.

Також "Знай.uа" писав, медики винайшли "розумні наклейки", які моніторять показники здоров'я і ймовірність виникнення різних захворювань.