Регулярне чищення зубів і використання зубної нитки зменшує ймовірність розвитку гіпертонії.

До такого висновку прийшли дослідники з Університету Л’Акуіла в Італії після того, як виявили закономірність між здоровими яснами і високим кров'яним тиском, повідомляє Daily Mail.

Зокрема, пацієнти з гіпертонією і запаленими яснами на 20 % частіше страждають від підвищеного тиску порівняно з гiпертонiками без ознак периодонтальної хвороби.

У рамках дослідження команда вчених вивчила дані понад 11 700 американців, які брали участь у Національному опитуванні з питань охорони здоров'я та харчування у період з 2009 по 2014 роки і були оглянуті на наявність хвороба ясен

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

У 4 100 осіб діагностували гіпертонію. Близько 88% приймали ліки, а близько 11% — немає.

Крім того, пацієнти, які не лікували гіпертензію, але не мали захворювання ясен, продемонстрували показання артеріального тиску, аналогічні показанням при лікуванні гіпертонії, але з захворюванням ясен.

Це означає, що погана гігієна порожнини рота зводила нанівець переваги ліків від високого кров'яного тиску.

Результати дослідження показали, що у пацієнтів з важкою хворобою ясен систолічний тиск становив на 3 мм рт.ст. вище, ніж у пацієнтів, у яких були здорові ясна.

Помірна і важка пародонтальна хвороба частіше зустрічалась серед дорослих чоловіків, курців, латиноамериканців та осіб з більш низьким рівнем доходів і рівня освіти.

Автори відзначають, що отримані дані зовсім не мають на увазі, що періодонтальні захворювання провокує розвиток гіпертензії або що лікування хвороб ясен знижує кров'яний тиск.

Однак їх результати узгоджуються з попередніми дослідженнями, які виявили, що запалення низького класу пов'язано з пошкодженням кровоносних судин і серцево-судинним ризиком, обидва з яких призводять до високого кров'яного тиску.

"Пацієнти з високим кров'яним тиском і медики, які лікують їх, повинні знати, що гігієна порожнини рота відіграє таке ж значення, як і дієта з низьким вмістом солі, регулярні вправи і контроль ваги", — заявив провідний автор дослідження Давид Пьетропаоли (Davide Pietropaoli).

Нагадаємо, медики рекомендують рухатися кожні 20 хвилин пацієнтам із захворюваннями серця, щоб запобігти можливі ускладнення.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники вважають, що невеликий перекус перед сном ніяк не відбитися на здоров'я, а часом навіть досить корисний.

Також "Знай.uа" писав, вчені відкрили нову молекулу, яка дозволить вилікувати серцеву недостатність.