Японські дослідники з Університету Кагошимы в лабораторних умовах продемонстрували заспокійливі властивості лаванди.

Медики піддали впливу аромату лавандового з'єднання лiнаноола мишей і виявили, що гризуни перестали проявляти ознаки занепокоєння, пише Frontiers in Behavioral Neuroscience.

За словами вчених, лаванда може стати безпечною альтернативою бензодіазепінів, яким застосовуються в якості снотворого і анксіолітичного препарату, а також мають безліч побічних ефектів: проблеми з пам'яттю, гінекомастія та вроджені дефекти.

Польова квітка також можна використовувати в якості заспокійливого для пацієнтів перед операцією або рекомендувати людям, які відмовляються від ліків.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

"В народній медицині давно вважається, що пахучі з'єднання, отримані з рослинних екстрактів лаванди, допомагають впоратися з тривогою", — заявив співавтор дослідження Хідекі Кашивадани (Hideki Kashiwadani).

Слід зазначити, що седативний ефект спостерігався лише у гризунів з нюхом, тому швидше за все з'єднання лаванди впливають не так, як звичайні психопатичні препарати.

Заспокійливі засоби "Ксанакс" та "Валіум" надходять в кровотік через дихальні шляхи, а потім роблять безпосередній вплив на рецептори клітин, відомі як GABAAR. Але коли мишей попередньо обробляли препаратом флумазеніл, який блокував дію ліків, вони не відчували заспокійливих ефектів.

За словами вчених, необхідні подальші дослідження для визначення безпечності та ефективності лiнаноола перш, ніж рекомендувати його людям як протівотревожного кошти або антидепресанту.

Нагадаємо, питна вода з добавками розмарину покращує пам'ять і когнітивні здібності.

Як повідомляв портал "Знай.uа", експерти стверджують, що фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав, що відмова від фаст-фуду викликає абстинентний синдром, схожий на той, що виникає після припинення прийому наркотиків.