Люди з вродженою схильністю до інсульту можуть зменшити ймовірність удару, якщо будуть вести здоровий спосіб життя і відмовляться від куріння.

До такого висновку прийшла група міжнародних дослідників після порівняння генетичних ризиків і впливу навколишнього середовища на апоплексію, пише BMJ.

Медики визначили спадковий показник ризику, заснований на 90 варіантах генів, які пов'язані з інсультом у 306 473 білих чоловіків і жінок з бази даних біологічної інформації.

Вік учасників вибірки становив від 40 до 73 років. Жоден з них раніше не страждав від інсульту або інфаркту.

Популярні новини зараз
В Україні хочуть позбавитися хрущовок: що чекає на власників житла "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Прихильність до здорового способу життя грунтувався на чотирьох факторах: відсутність шкідливих звичок; дієта, багата на фрукти, овочі та рибу; відсутність проблем з надмірною вагою (індекс маси тіла менше 30); регулярні фізичні вправи.

Потім протягом 7 років дослідники спостерігали за клінічною історією і ймовірністю смерті людей з бази даних.

У всіх категоріях генетичного ризику і способу життя ризик розвитку інсульту був вищий у чоловіків, ніж у жінок.

Слід зазначити, що ризик інсульту склав на 35% вище серед осіб з високою схильністю незалежно від способу життя.

Однак несприятливий спосіб життя призводить до 66% збільшення ризику смерті від апоплексичного удару порівняно з сприятливим способом життя, і цей підвищений ризик присутній у будь-якої категорії генетичного ризику.

Отримані дані підкреслюють переваги здорового способу життя, незалежно від генетичного ризику. Серед факторів способу життя найбільший вплив куріння і надмірна вага або ожиріння.

Дослідники визнають деякі обмеження в їх науковій роботі і стверджують, що результати можуть не застосовуватися у світовому масштабі, тому що спостереження проводилося над людьми європейського походження.

Нагадаємо, регулярна фізична активність знижує вірогідність смерті від інфаркту міокарда.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники вважають, що невеликий перекус перед сном ніяк не відбитися на здоров'я, а часом навіть досить корисний.

Також "Знай.uа" писав, що від депресії страждає понад 350 мільйонів людей всіх віків, і дві третини з них — жінки.