Регулярний стрес чинить істотний вплив на наш розум і тіло.

Ви постійно відчуваєте дратівливість і втому, не можете сфокусуватися. Хронічний стрес погіршує якість сну, апетиту і лібідо, а також призводить до розвитку різних захворювань: діабет, хвороби серця і проблеми з шлунково-кишковим трактом, повідомляє Medical News Today.

Дослідники з Гарвардської медичної школи в Бостоні більш докладно вивчили вплив стресу на мозок у здорових добровольців у віці 49 років.

Спершу учасники пройшли тест на інтелект і заповнили опитувальник. Через 8 років їх знову запросили пройти ту ж процедуру. Крім цього, всі добровольці надали зразки крові.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Дослідники виміряли рівень кортизолу в крові. Це гормон, який виділяється під час стресових ситуацій. Після медики розділили учасників на групи: з високим рівнем кортизолу в крові, середнім і низьким.

Слід зазначити, що нормальний рівень кортизолу становить 10,8-15,8 мікрограма на децилітр.

Аналіз показав, що люди з високим рівнем кортизолу частіше страждають від проблем з пам'яттю. Результати не змінилися після врахування різних чинників: вік, стать, куріння, а також індекс маси тіла.

Крім цього, близько 2018 добровольців погодилися пройти МРТ-сканування. Виявилося, що у людей з високим рівнем кортизолу обсяг мозку менше.

У групі з високим вмістом кортизолу середній об'єм становив 88,5% від загального обсягу черепа і 88,7% від загального обсягу черепа у людей з регулярним рівнем кортизолу.

Що стосується добровольців з низьким рівнем кортизолу, дослідники не виявили ніяких зв'язків між цим і пам'яттю або об'ємом мозку.

Тим не менше, дослідники роблять акцент на тому, що більшість добровольців були європейського походження, а це означає, що результати можуть не точно відображати вплив стресу на інших жителів Землі.

Нагадаємо, що гаряча ванна допомагає вилікувати депресію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Також "Знай.uа" писав, що медики збираються використовувати кетамін в експериментальному лікування від депресії.