Куріння кальяну настільки ж небезпечно для здоров'я людини, як і куріння сигарет.

Нове дослідження, представлене на зустрічі Американської кардіологічної асоціації (AHA), зайвий раз підтвердило, що шкідлива звичка становить небезпеку для серцево-судинної системи, повідомляє The Medical News Today.

Автор наукової роботи Мері Резк-Ханна (Mary Rezk-Hanna) і її колеги оглянули 30 молодих людей до і після того, як вони покурили кальян. Середній вік учасників становив 26 років.

Група вивчила рівні вмісту нікотину в крові учасників до і після куріння і зміряла їх видихуванi рівні окису вуглецю і поточно-опосередковану дилатацію кровоносних судин. Остання міра описує розширення кровоносних судин при збільшенні кровотоку.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Медики порівняли ефекти від куріння кальяну з ефектами від куріння сигарет і з'ясували наступне:

Рівні монооксиду вуглецю були в дев'ять-десять разів вище при курінні кальяну з нагрітим вугіллям, ніж в кальяні з електронним підігрівом або звичайному палінні сигарет. Тим не менш рівні нікотину були однаково високими у всіх випадках куріння.

Крім цього, поточно-опосередкована дилатація була вищою після куріння кальяну на вугіллі, в той час як кальян з електронним підігрівом або традиційне куріння сигарет зменшували цей показник.

Дослідники пояснюють, що основна відмінність між кальянами полягає в тому, що деревні брикети виробляють високі рівні окису вуглецю.

Цей хімікат, у свою чергу, розширює кровоносні судини, які, на думку авторів, можуть приховувати ушкоджуючий вплив куріння кальяну на функцію ендотелію.

Таким чином, куріння кальяну може погіршити функціонування кровоносних судин так само, як куріння сигарет.

Нагадаємо, куріння під час вагітності прискорює початок пубертатного розвитку у майбутнього потомства.

Як повідомляв портал "Знай.uа" міжнародна група вчених з Американського онкологічного товариства провела серію досліджень, щоб з'ясувати, наскільки сильно пасивне куріння шкодить дитячому організму.

Також "Знай.uа" писав, що медики запропонували лікувати нікотинову залежність за допомогою білка, який зміцнює силу волі.