Суперечки про те, чим шкідливо куріння кальяну не вщухають ніколи. Як і куріння сигарет, цю звичку навряд чи можна назвати корисною.

За даними Центрів з контролю і профілактиці захворювань (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) куріння сигарет і кальяну призводять до розвитку одних і тих же захворювань. Крім цього, дослідники заявляють, людина вдихає цигарковий дим в середньому 20 разів, а кальянний — 200 разів.

Тому ризики розвитку захворювань вельми реальні. Безпека пристрої кальяну також багато в чому прикрашена.

Кальян працює за наступним принципом:

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Тепло, вироблене від горіння вугілля, нагріває тютюнову суміш. Утворюється дим, що проходить через воду, а далі через шланг потрапляє в легені курцеві.

У вдихуваному димі міститься величезна кількість небезпечних елементів, у тому числі монооксид вуглецю (чадний газ). Вода абсолютно ніяк не впливає на очищення диму.

Регулярне куріння кальяну може призвести до розвитку таких симптомів: розвиток серцево-судинних захворювань, порушення функції легенів, передчасне старіння шкіри, підвищений ризик розвитку інфекційних і онкологічних. захворювань

Втім, деякі виробники заявляють, що електронний кальян набагато безпечніше, так як використовує електричний нагрів, а не спалює вугілля.

Вчені з Університету Цинциннаті вирішили перевірити це твердження. Виявилося, що у відібраному зразку дим вбив 80% клітин легенів за 24 год впливу, в той час, як високотоксичний деревний дим вбиває 25% клітин.

Результати експерименту показали, що куріння електронного кальяну ще шкідливіше. Дослідження на цю тему тривають.

Однак найпоширеніший міф свідчить, що звичайного куріння кальяну не викликає залежності. Нікотин, що міститься в кальянних вугіллі відноситься до класу природних нейростимуляторів, який і викликає ефект розслаблення, ейфорії і заспокоєння. Як і у випадку з сигаретами, регулярний прийом нікотину може перерости в фізіологічну залежність, хоча дослідження на цю тему тривають.

Але не слід забувати про психологічної залежності, яка легко формується у зв'язку з особливістю самого ритуалу куріння. І перемогти її часом зазвичай складніше, ніж фізичну.

Нагадаємо, куріння електронних сигарет виявилося набагато небезпечніше, ніж вважалося раніше.

Як повідомляв портал "Знай.uа" міжнародна група вчених з Американського онкологічного товариства провела серію досліджень, щоб з'ясувати, наскільки сильно пасивне куріння шкодить дитячому організму.

Також Знай.uа" писав, що доведено відсутність прямого взаємозв'язку між курінням і відсутністю зайвої ваги.