П'ятнадцять років — стільки знадобиться курильщикам, щоб відновити здоров'я серця і запобігти ризику розвитку інсульту, якщо вони покінчать зі своєю звичкою прямо зараз.

Дослідники з університету Вандербільта проаналізували дані 8700 доброровольцев за період 50 років і виявили, що організму необхідно більше 10 років, щоб позбутися від збитків, які нанесли нікотин, тютюн і інші компоненти, що входять до складу сигарет, повідомляє Daily Mail.

Команда вчених об'єднала дані з дослідження Framingham Heart Study, яке розпочалося в 1948 році, охопило два покоління, половина з яких були курцями.

В категорії "завзяті курці" потрапили люди, які курили одну і більше пачок щодня протягом 20 років. 70 % з них згодом пережили серцеві напади.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Люди, які відмовилися від шкідливої звички, через п'ять років виявили, що ймовірність нападів знизилася на 38 %. Але в загальній складності було потрібно близько 16 років, щоб знизити всі ризики до рівня некурцiв.

Через 20 хвилин після того, як людина перестає курити, серцевий ритм і кров'яний тиск знижується до нормального рівня. Через 12 годин — рівні вмісту монооксиду вуглецю в крові стабілізуються.

Приблизно через тиждень ризик серцевого нападу дещо падає, тому що серце і кровоносні судини більше не піддаються впливу хімічних речовин у тютюновому димі, які роблять тромбоцити більше "липкими" і викликають небажане згортання крові. Однак ризик захворювання серцевою хворобою зберігається на довгий час.

У майбутньому дослідники мають намір більш ретельно вивчити, як змінюється ймовірність розвитку раку легенів з плином часу.

Нагадаємо, курiння кальяну настільки ж небезпечно для здоров'я людини, як і куріння сигарет.

Як повідомляв портал "Знай.uа" куріння під час вагітності прискорює початок пубертатного розвитку у майбутнього потомства.

Також "Знай.uа" писав, що медики запропонували лікувати нікотинову залежність з допомогою білка, який зміцнює силу волі.