У сміху малюків більше спільного зі сміхом шимпанзе, ніж зі сміхом дорослої людини.

Так стверджує нове дослідження, яке провели вченi Амстердамського університету, які вивчили відеоролики зі сміхом 44 малюків, записаних у віці від 3 до 18 місяців, повідомляє Science Daily.

Записи були проаналізовані 102 слухачами, набраними з числа студентів-психологів, які оцінювали, яким чином проводиться сміх — на вдиху і видиху.

Медики встановили, що малюки зазвичай сміялися як при вдиху, так і видиху — як шимпанзе. Однак у дітей старшого віку сміх в основному лунав тільки на видиху, як у підлітків або дорослих.

Популярні новини зараз
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК
Показати ще

"Дорослі люди іноді сміються при вдиху, але звучання сміху помітно відрізняється від того ж сміху немовлят або шимпанзе. Ми вважаємо, що манера сміху змінюється поступово", — заявила автор дослідження Діса Саутер (Disa Sauter)

Крім того, медики вважають, що зміни в звучанні і механізм сміху необов'язково пов'язані з етапами розвитку дитини. Проте лікарі відзначили, що отримані ними результати були засновані на судженнях неупереджених слухачів

Тепер дослідники намагаються зрозуміти, чи є зв'язок між кількістю сміху, отриманим при вдиху і видиху, і причинами, з-за якого сміх людини постійно змінюється.

У немовлят і молодших дітей, як у нелюдських приматів, сміх виникає в результаті фізичної ігри, наприклад лоскотання. У людей похилого вiку сміх може виникнути не тільки пiд час фізичної ігри, але також і від соціальних взаємодій.

Медики сподіваються, що їх дослідження допоможе скласти більш точне уявлення про механізми появи голосу у дітей з порушеннями в розвитку.

Нагадаємо, надмірне захоплення гаджетами підвищує ризики виникнення короткозорості, надмірної ваги і раку у дітей.

Як повідомляв портал "Знай.uа" шльопанці та інші види тілесного покарання можуть завдати серйозної шкоди психологічному благополуччю дитини.

Також "Знай.uа" писав, що агресивна поведінка дітей може бути пов'язано з короткими списами певних мозкових хвиль.