Дослідники з Університету штату Айова в Еймсі провели експеримент на невеликій групі літніх людей і вивчили вплив співів на розвиток хвороби Паркинсона.

Їх попередня робота вже показала, що спів може поліпшити дихальний контроль, повідомляє The Medical News Today.

Наукова робота також продемонструвала, що спів покращує ковтальний рефлекс і мова, оскільки вимагає більш жорсткого контролю над м'язами рота і горла.

В експерименті взяли участь добровольці з терапевтичної групи співу з 17 осіб, які відвідували секцію в середньому 2,4 року. Дослідники виміряли серцевий ритм і кров'яний тиск та рівні кортизолу до і після сеансу.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Також учасники заповнили анкету, в якій оцінювалися їх рівень тривоги, смутку, гніву і щастя.

Хоча частота серцевих скорочень, артеріального тиску та кортизолу знижувалася в усіх напрямках. Спостерігалося також зниження рівня тривоги і смутку після сеансів.

Що стосується конкретних симптомів, дослідники виміряли статистично значущі поліпшення в деяких моторних симптомах. Зокрема, покращилася брадикінезія верхньої кінцівки (повільність руху), тремор і ходьба.

Почасти причина, по якій кортизол знижується, може бути викликана тим, що учасники співу відчувають себе позитивно і відчувають менше стресу під час співу з іншими в групі.

Хоча нинішня наукова робота була лише невеликим пілотним дослідженням, вона є частиною постійно зростаючого банку доказів. Мабуть, спів може бути економічно ефективним, вільним від побічних ефектів і просто приємною терапією для людей з хворобою Паркінсона.

Дослідники сподіваються, що це питання часу, перш нiж спів увійде в список клінічних рекомендацій з лікування хвороби Паркінсона.

Нагадаємо, самотність збільшує ймовірність розвитку деменції на 40 %.

Як повідомляв портал "Знай.uа" фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав про чотири кращих ради по омолодженню мозку.