Надолуження сну на вихідних може погіршити симптоми менструального циклу.

До такого висновку прийшли японські дослідники, опитавши 150 випускниць університету про їхні звички сну і "місячних", повідомляє The New Scientist.

Спершу медики хотіли з'ясувати, як джетлаг (синдром зміни часового поясу) впливає на симптоми менструації. Добровольців класифікували за наявності десихронії, якщо студентки спали на годину довше у суботу та неділю.

Наприклад, якщо хтось спить з 23:00 до 7:00 по робочих днях, середина сну припадає на 3 години. Але коли вони сплять з 00:00 до 10:00 у вихідні дні, середня точка — 5 ранку. Таким чином, на думку вчених, виходить зсув часового поясу на дві години.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Понад три чверті учасників складалися в групі з десихронією. Медики виявили, що більшість з них страждали від болю та здуття живота під час менструації. Також спостерігалися поведінкові зміни серед тих учасниць, які любили спати побільше на вихідних.

Слід зазначити, що медики не змогли пояснити причинно-наслідковий зв'язок між довшим сном і менструальними болями.

Проте деякі експерти вважають, що таким чином порушуються внутрішній годинник організму — циркадні ритми.

Вважається, що порушення ритму може впливати на гормональні цикли, які регулюють менструацію і запалення.

Менструальний цикл звичайно асоціюється тільки з можливістю зачаття, але гормональні зміни впливають і на інші функції організму, включаючи пам'ять, емоції і здатність до навчання. Іншими словами, людина починає інакше мислити і відчувати, і навіть діяти інакше, що безсумнівно здивувало навіть вчених.

Вчені відзначають, що зі збільшенням кількості естрогену у жінок поліпшується імпліцитна (процедурна) пам'ять. Це незвичайна пам'ять, яка дозволяє робити деякі речі на автоматі, наприклад, вимикати воду, або ж смикати за ручку дверей, щоб відкрити її.

Крім робочої пам'яті, префронтальна кора також впливає на здатність тримати під контролем свої емоції і долати страх, роблячи людину менш стабільним, змушуючи приймати спонтанні рішення, грунтуючись на змінених поглядах на речі і ситуацію.

Нагадаємо, у якому віці краще всього народжувати.

Як повідомляв портал "Знай.uа" еректильна дисфункція може бути пов'язана з неправильною роботою конкретної ділянки ДНК.

Також "Знай.uа" писав, "гормон поцілунків" допоможе підвищити чоловіче лібідо.