Генетика лежить в основі розвитку синдрому дефіциту уваги (СДУГ).

Вчені визначили понад 300 генетичних мутацій, які підвищують ризик розвитку психічного розладу на 19 %, повідомляє Nature Genetics.

Генетики проаналізували дані 55 374 осіб з величезної бази даних. З них у 20 183 діагностували СДУГ.

Зокрема, медики виявили 304 мутації в 12 генетичних областях, які провокують психічні розлади. Генетичні варіанти надали тісно пов'язані з 44 захворюваннями і звичками, включаючи тяжку депресію, анорексію, ожиріння, безсоння і навіть паління.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Вважається, що ці мутації відображаються на центральній нервовій системі хворого, яка потім впливає на розвиток мозку і сигналізацію нервових клітин.

Попередні дослідження поставили під сумнів роль генетики в розвитку СДУГ і вказали фактори навколишнього середовища в якості основної причини. Наприклад, брак виховання. Психічний розлад раніше описувалося як "примха" і виправдання поганої поведінки.

Інші експерти заявляють, що симптоми СДУГ можуть бути маскуючими станами депресії, які вимагають іншого набору процедур.

Симптоми СДУГ зазвичай з'являються в ранньому віці і стають більш помітними по мірі дорослішання дитини. Розлад поки що невиліковно. Але поєднання ліків і терапії зазвичай рекомендується для полегшення симптомів в повсякденному житті.

Дослідники також вивчили взаємозв'язок між віком дитини і шансами прояви синдрому дефіциту уваги і гіперактивності.

Після аналізу 17 досліджень, які містили дані на 14 мільйонів дітей, вчені виявили, що СДУГ найчастіше проявляється в учнів молодших класів.

Нагадаємо, всього чотири зміни в генах можуть збільшити ризик виникнення суїцидальних нахилів у людей.

Як повідомляв портал "Знай.uа", тривалість життя у меншій мірі залежить від генетики, і більшою — від способу життя.

Також "Знай.uа" писав, що британські дослідники виявили гени і молекулярні шляхи, які "старять" клітини.