Зовнішнє міське освітлення може спровокувати безсоння у літніх людей.

До такого висновку прийшли корейські вчені після того, як виявили закономірність між збільшенням рівня освітлення в нічний час і кількістю виписаних рецептів на снодійне, повідомляє Journal of Clinical Sleep Medicine.

Крім того, медики встановили, що літні люди, які піддаються впливу більш високих рівнів штучного світла в нічний час доби, довше користувалися снодійними і приймали підвищені дози препарату.

За даними Американської академії медицини сну, безсоння характеризується поганим сном, уривчастим сном або ранніми пробудженнями. Безліч факторів навколишнього середовища, включаючи надмірний шум, світло і екстремальні температури, порушують сон більшості людей.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Автори вважають, що світлове забруднення можна назвати новим екологічним чинником, пов'язаним із здоров'ям людини. Дослідження показали, що штучне нічне освітлення, будь то всередині або зовні, викликає порушення добових ритмів, що може призвести до метаболічних і хронічних захворювань, включаючи рак, діабет, ожиріння і депресію.

Вивчення світлового забруднення ґрунтувалося на супутникових даних, наданих Національними центрами екологічної інформації. Медики оцінили рівень світлового забруднення в кожному адміністративному окрузі Сеула, щоб визначити індивідуальний рівень впливу.

У дослідженні взяли участь 52 027 людей похилого віку, які страждають від нестачі сну або безсоння; 60 % з них — жіночої статі.

Дані про використання двох снодійних препаратів, золпідему і тріазоламу, медики отримали з записів медичного страхування. Близько 22 % учасників дослідження мали рецепти для снодійних препаратів.

Автори зазначили, що необхідні додаткові дослідження та ініціативи в області державної політики для визначення та зведення до мінімуму несприятливих наслідків світлового забруднення на здоров'я людини.

Нагадаємо, безсоння і брак сну зневоднюють організм людини.

Як повідомляв портал "Знай.uа" медики виявили новий спосіб лікування безсоння на молекулярному рівні.

Також "Знай.uа" писав, що денний сон просто-таки життєво необхідний деяким людям.