Дослідники з Школи медицини Нью-Йоркського університету навчилися впливати на клітини пошкодженої шкіри, знову запускаючи процес зростання волосся.

В рамках дослідження на мишах медики вивчали вплив сигнальних шляхів на пошкоджену шкіру. Особливу увагу вчені приділили фибробластам, які виділяють колаген — структурний білок, відповідальний за підтримання форми, а також міцності шкіри і волосся, повідомляє Medical Xpress.

Дослідники активували сигнальний шлях sonic hedgehog, який клітини використовують для спілкування один з одним. Сигнальний шлях активно працює на ранніх стадіях росту людини в утробі матері, коли утворюються волосяні фолікули, але в інших випадках він пов'язаний з лікуванням ран на шкірі у дорослих. Дослідники говорять, що це, можливо, пояснює, чому волосяні фолікули не можуть вирости в шкірі після травми або операції.

Відновлення волосся на рані у всіх оброблених мишей почалося через чотири тижні, причому коріння волосся і структури починали з'являтися через дев'ять тижнів.

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам
Показати ще

"Результати нашого дослідження показують, що якщо стимулювати фібробласти з допомогою sonic hedgehog, то можна спровокувати ріст волосся, який раніше не спостерігався при загоєнні ран", — стверджує старший науковий співробітник Майюми Іто (Mayumi Ito).

За словами Іто, відновлення волосся на пошкодженій шкірі до цих пір вважалися проблемною галуззю медицини, з-за якої страждали люди, які пережили нещасні випадки.

Однак її подальша мета полягає в тому, щоб "змусити" дорослу шкіру повернутися в ембріональний стан для вирощування нових волосяних фолікул.

Доктор Іто каже, що її команда планує з'ясувати, як хімічні і генетичні стимуляції фібробластів можуть активувати sonic hedgehog у пошкодженій людській шкірі.

Нагадаємо, генетики запропонували свій метод лікування випадіння волосся.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені подарували нову надію людям з агресивним типом раку молочної залози.

Також "Знай.uа" писав, що чим більший мозок, тим вище вірогідність розвитку у нього злоякісної пухлини — гліоми.