Несприятлива екологічна обстановка впливає на багато аспектів здоров'я і може призвести до різних проблем: від астми до передчасних пологів.

Дослідники з Університету штату Юта виявили, що жінки, які проживають в районі самого густонаселеного регіону штату Юта, мали більш високий ризик (16 %) викиднів після короткочасного впливу підвищеного рівня забрудненого повітря, повідомляє Science Daily.

У рамках дослідження команда вчених вирахувала ймовірність викидня протягом трьох-семи днів після різкого збільшення концентрації трьох поширених забруднювачів повітря: ультрадисперсних частинок (PM 2.5), діоксиду азоту і озону. В дослідження не були включені жінки, які проживають за межами штату Юта.

Група виявила невеликий підвищений ризик викидня у жінок, які зазнали впливу підвищеного рівня діоксиду азоту (16 % при збільшенні 10 ppb протягом семи днів). Незважаючи на те, що ультрадисперсні частинки дійсно відстежуються за допомогою діоксиду азоту, ці результати не пов'язані в значній мірі з підвищеним ризиком викидня.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Група провела перехресне дослідження, в ході якого була проведена оцінка ймовірність викидня кілька разів в місяць, коли вплив забруднення повітря зменшилася.

Цей підхід виключив з дослідження інші фактори ризику, такі як материнський вік. Слід зазначити, що вчені не змогли встановити вік плоду на момент викидня і точно визначити критичний період, коли плід може бути найбільш вразливий до забруднюючим речовинам.

За словами вчених, в якості профілактики жінки можуть використовувати протигаз N95 для фільтрації забруднюючих речовин або уникати фізичної активності в районах з поганою якістю повітря.

Жінки також можуть використовувати фільтри для зниження рівня забруднення повітря у приміщеннях.

Нагадуємо, вагітні жінки, які живуть у містах c забрудненим повітрям, частіше народжують дітей з розладом аутичного спектра (РАС).

Як повідомляв портал "Знай.uа", американські інженери винайшли фільтри, які вставляються в ніс і захищають організм від забрудненого повітря.

Також "Знай.uа" писав, що дослідники виявили ген, який може бути пов'язаний з розвитком шизофренії і розладами аутичного спектру.