Нестача і надлишок сну підвищують ймовірність виникнення серцево-судинних проблем і передчасної смерті.

Міжнародна група дослідників з Канади і Китаю вивчила звички сну понад 116 000 чоловік у віці від 35 до 70 років, які брали участь у науковій роботі "Перспективна міська епідеміологія у сільській місцевості", повідомляє European Heart Journal.

У свій аналіз дослідники також включили інформацію про соціально-економічний стан учасників, спосіб життя, фізичної активності, харчуванні, вживанні різних лікарських засобів і сімейному анамнезі хронічних захворювань.

У цілому за восьмирічний наступний період дослідження померло 4381 людина, а ще 4365 перенесли серцевий напад або інсульт.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Аналіз, проведений медиками, показав, що люди, які регулярно сплять більше рекомендованих 6-8 годин на добу, мають високий шанс передчасно померти або заробити серцево-судинні захворювання.

Зокрема, ризик передчасної смерті або серцево-судинних захворювань був на 5 % вище у людей, які спали 8-9 годин.

Для порівняння, у тих, хто спав 9-10 годин, вірогідність смерті або розвитку захворювань серця і кровоносних судин була на 17 % вищою. Аналогічним чином, ймовірність передчасної смерті або розвитку серцево-судинних захворювань у людей, які регулярно сплять більше 10 годин поспіль, була на 41 % вище.

Крім того, дослідження показало, що ризик отримання згаданих вище результатів на 9 % вище серед тих, хто спав менше 6 годин. Однак автори попереджають, що це збільшення не було статистично значущим.

"Наше дослідження показує, що оптимальна тривалість сну для дорослих становить від шести до восьми годин на день", — заявляє автор дослідження Чуангши Ванг (Chuangshi Wang).

Слід зазначити, що позбавлення сну також підвищує ризик виникнення різних хронічних захворювань: діабету, ожиріння і депресії.

Нагадаємо, скільки годин в день діти повинні спати.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дітки, які проводять більшу частину дня на животі, сплять міцніше.

Також "Знай.uа" писав, ранні пробудження оздоровлюють і роблять людей щасливішими.