Дефіцит вітаміну D в організмі збільшує ймовірність розвитку шизофренії.

Дослідження, яке провели співробітники Орхуського університету в Данії і Університету Квінсленда в Брісбені, показало, що новонароджені з низьким рівнем вітаміну більшою мірою схильні до ризику розвитку психічних розладів у дорослому житті, повідомляє Scietific Reports.

У рамках наукової роботи психіатри проаналізували дані 2 602 данців. Дослідники виміряли рівень вітаміну D у зразках крові немовлят, народжених в період 1981-2000 роки.

Професор Джон МакГрат (John McGrath) і його колеги порівняли зразки немовлят із зразками людей, які не страждають на шизофренію, які народилися в ті ж роки.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Група виявила, що ризик розвитку шизофренії у дітей, народжених з дефіцитом вітаміну D, був на 44 % вище в більш пізньому віці. Крім того, на думку авторів, цей дефіцит у новонароджених може становити близько 8 % всіх діагнозів шизофренії в Данії.

"Ми припустили, що низький рівень вітаміну D у вагітних жінок пов'язаний з відсутністю сонячного світла в зимові місяці, таким чином ми встановили зв'язок між дефіцитом і ризиком шизофренії, — заявляє автор дослідження Джон МакГрат.

За його словами, профілактика дефіциту вітаміну D у вагітних жінок може також запобігти розвиток психічного розладу у дітей у більш пізньому віці.

У майбутньому дослідники мають намір організувати клінічне дослідження, щоб оцінити, як прийом вітаміну D захищає дітей від впливу неврологічних розладів.

"Наступним кроком є проведення рандомізованих клінічних випробувань у вагітних жінок з дефіцитом вітаміну D, щоб встановити впливу на розвиток мозку дитини і ризику розвитку нервових захворювань", — резюмує професор МакГрат.

Нагадаємо, про сім ознак шизофреніі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники виявили ген, який може бути пов'язаний з розвитком шизофренії і розладами аутичного спектру.

Також "Знай.uа" писав, що медики збираються використовувати кетамін в експериментальному лікування депресії.