Дослідники виявили механізм в структурі мозку, що викликає свербіння.

Докладний аналіз показав, що активність невеликої підгрупи нейронів, розташованої в сірій речовині середнього мозку, призводить до свербіння у мишей пише журнал Medical Xpress.

"Наше дослідження є відправною точкою для подальшого вивчення того, як свербіж обробляється і модулюється в мозку. Його результати можуть привести до створення нових терапевтичних методів", — заявив автор дослідження Ян-Ган Сун (Yan-Gang Sun) з Китайської академії наук.

Свербіж може бути викликаний багатьма причинами: алергічні реакції, стан шкіри, дратівливі речовини, паразити, хвороби, вагітність і в якості побічних ефектів від лікування раку. Постійна короста погіршує якість життя і призводить до серйозних пошкоджень шкіри.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Проте в новому дослідженні китайські вчені виявили специфічні підтипи нейронів, включаючи клітини, що експресують гастрин-вивільняючий пептидний рецептор (GRPR). До цього науці мало було відомо про регіони мозку, що беруть участь в обробці свербежу.

Професор Сун і його команда підозрювали, що сіра речовина середнього мозку може відповідати за цей рефлекс, так як обробляє відповідну сенсорну інформацію у вигляді тієї ж болю.

У рамках експерименту медики зробили ін'єкції гістаміну і хлорохіну, щоб викликати свербіж у мишей, а потім спостерігали за активністю мозку.

Короста виявилася пов'язана з дією певного набору нейронів, які виробляють нейротрансміттер глутамат і нейропептид тахикинин-1 (Tac1).

Коли дослідники видаляли нейрони Tac1, короста помітно скоротилася.

Стимуляція цих нейронів, навпаки, викликала у мишей раптове бажання почесатися, навіть без гістаміну або хлорохіну.

"Досі не існує лікування хронічного свербежу, що багато в чому пояснюється нашими обмеженими знаннями про нейронні механізми цього рефлексу", — резюмує старший автор дослідження Янь Ган Сунь з Китайської академії наук.

У майбутніх дослідженнях вчені планують дослідити, які молекули в нейронах Tac1 можуть стати мішенню для лікування.

Нагадаємо, нейробіологи розповіли, що відбувається з мозком, коли ми приймаємо рішення.

Як повідомляв портал "Знай.uа" медики виявили закономірність між віддаленою роботою та розвитком безсоння.

Також "Знай.uа" писав, як учені з Колумбійського університету виявили область мозку, яка допомагає тваринам ідентифікувати супротивників і соратників.