Дослідники з Національного центру наукових досліджень продемонстрували нову причину регулярних головних болів.

Медики виявили, що мутація, яка викликає дисфункцію у білку, гальмує електричну активність нейронів, провокуючи тим самим мігрені, повідомляє журнал Medical Xpress.

Незважаючи на те, що 15 % населення світу регулярно страждає від мігрені, досі не існує ефективного засобу лікування.

Епізоди головних болів часто пов'язані, серед інших факторів, з електричною збудливістю в сенсорних нейронах. Їх електрична активність контролюється іонними каналами, які генерують струм. Зокрема каналом TRESK, інгібуючий електричну активність.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Дослідники встановили, що мутація гена, що кодує цей білок, що викликає розщеплення між двома дисфункціональними білками: один неактивний, а інший націлений на інші іонні канали (K2P2.1). Порушення в роботі провокують інтенсивну стимуляцію електричної активності нейронів. В результаті цього виникає напад мігрені.

І хоча раніше вчені вже довели спадкову природу мігрені, механізм, що лежить в їх основі, залишався таємницею.

Як виявилося, розщеплення TRESK викликає підвищену збудливість сенсорних нейронів, які провокують головні болі. Відкриття дозволить намітити нові шляхи досліджень для розробки ліків проти мігрені.

Зокрема, фармацевтичні препарати або інший метод, який буде націлений на канали K2P2.1, знизить електричну активність нейронів і попередить виникнення мігрені.

Більше того, дослідники вважають, що виявлений генетичний механізм, що викликає утворення не одного, а двох білків, тепер слід розглядати в якості об'єкта вивчення інших генетичних захворювань та їх діагностики.

Нагадаємо, мігрені, яким передують спалахи або помутніння, порушують серцевий ритм до небезпечного стану.

Як повідомляв портал "Знай.uа" асоціація розладів мігрені склала список "безпечних продуктів" для людей, які страждають від мігрені.

Також "Знай.uа" писав, нідерландські дослідники встановили причину постійних мігреней у чоловіків.