Дієта, яка багата на фаст-фуд, торти і напівфабрикати, підвищує ризик виникнення депресії.

Команда фахівців з Центру біонаучних досліджень Манчестерського університету виявила, що вживання в їжу продуктів харчування з високим вмістом холестерину, насичених жирів і вуглеводів, підвищує ймовірність розвитку депресії приблизно на 40 %, повідомляє Daily Mail.

Вчені проаналізували дані з 11 існуючих досліджень, присвячених зв'язку між депресією і протизапальним режимом харчування, в яких брали участь понад 100 000 учасників різного віку (16-72 року), статі та етнічної приналежності, які проживають в США, Австралії, Європі і на Близькому Сході.

Всі дослідження зафіксували наявність у учасників депресивних симптомів (шляхом самоспостереження, встановлення медичного діагнозу і/або прийомом антидепресантів), поряд з докладним опитуванням про зміст їх раціону.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Деякі дослідження проводилися з використанням даних, які доступні в той же момент, а інші наукові роботи спостерігали за учасниками протягом 13 років.

"Проста зміна раціону харчування може стати дешевшою альтернативою фармакологічних втручань, які часто супроводжуються побічними ефектами", — заявляє автор дослідження Стівен Брэдберн (Steven Bradburn).

Тим не менш медики підкреслюють, що їх висновки є скоріше асоціацією, ніж причинно-наслідковим зв'язком. Необхідна подальша робота для підтвердження ефективності модулюючого режиму харчування при лікуванні депресії у зв'язку із запаленням.

Дієтологи вважають, що протизапальний раціон харчування, що містить клітковину, вітаміни (особливо А, С, D) і ненасичені жири надає зворотний ефект і може застосовуватися в якості лікування депресії.

Нагадаємо, відмова від фаст-фуду викликає абстинентный синдром, схожий на той, що виникає після припинення прийому наркотиків.

Як повідомляв портал "Знай.uа" нове дослідження, проведене експертами з Університету Східної Англії, в якому взяли участь 23 000 чоловік у віці від 40 до 77 років, пролило світло на профілактичні особливості середземноморської дієти.

Також "Знай.uа" писав, що надмірне вживання їжі, багатої на глютен в період вагітності подвоює ризики наявності діабету 1-го типу у новонароджених.