Люди, які страждають від ожиріння, рідше розпізнають неприємні запахи в їжі.

До такого несподіваного висновку прийшли дослідники з Університету Отаго в Новій Зеландії після аналізу показників здоров'я близько 1500 чоловік, повідомляє журнал The Medical News Today.

Вчені зібрали наукові статті про зв'язок між масою тіла і нюхом. Вони також зібрали інформацію майже півтори тисячі пацієнтів з "емпіричних і клінічних досліджень по всьому світу".

"Ми виявили, що між вагою людини і його нюхом існує тісний зв'язок: чим краще людина відчуває запахи, тим вище ймовірність того, що він буде худий", — стверджує автор дослідження доктор Мей Пенг (Mei Peng) з Департаменту харчових наук Університету штату Отаго.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

За словами експертів, запах грає важливу роль в харчових звичках, тому що впливає на те, як ми визначаємо і вибираємо між різними смаками. Поганий нюх може призвести до того, що люди зроблять неправильний вибір на користь джанк-фуду і підвищать ризик ожиріння.

"Наприклад, вони можуть вибрати солону і жирну їжу замість пластівців з низьким вмістом жиру і меншим вмістом цукру", — розмірковує Пенг.

Дослідники виявили, що люди, які були ближче до ожиріння, мали знижену здатність до нюху і розпізнавання запахів. Грунтуючись на цих даних, експерти висунули гіпотезу, як ожиріння змінює обмін речовин людини і впливає на комунікаційні шляхи між кишечником і мозком.

Медії розглянули дві операції в якості засобу вирішення цієї проблеми: видалення шлунка і шунтування шлунка (хірургічна процедура, яка полягає в поділі шлунка на два резервуара і перебудові тонкого кишечника для з'єднання з обома).

Перевірка показала, що видалення шлунка покращує нюх, в той час як інші операції з ожиріння не надають такого ж ефекту.

Доктор Пенг сподівається, що результати їх дослідження підвищать обізнаність про критичною взаємозв'язку між звичками до їжі і почуттями.

Нагадаємо, нехватка сна провокує бажання харчуватися джанк-фудом.

Як повідомляв портал "Знай.uа" харчування продуктами з високим вмістом жирів може негативно позначитися на здоров'ї трьох наступних поколінь.

Також "Знай.uа" писав, що американські медики встановили, що голод надає омолоджуючий ефект.