Постійний вплив тютюнового диму у приміщенні викликає зміни електричної активності серця і збільшує ймовірність розвитку аритмії і передчасної смерті.

Останнє дослідження команди вчених з Каліфорнійського університету в Дейвісі показало, що пасивне куріння змінює клітини, які регулюють серцебиття, повідомляє Medical Xpress.

"Зв'язок між пасивним курінням і ішемічною хворобою серця давно доведено, проте мало хто намагався встановити, як дим впливає на клітинні зміни, пов'язані з аритмією, котрі можуть нашкодити людям з хворим і здоровим серцем", — пояснює автор дослідження Крістал Ріплінгер (Crystal Ripplinger).

У рамках дослідження вчені піддали мишей впливу тютюнового диму в камері спеціально призначеної для тестування впливу на здоров'я. Рівень задимлення повинен був бути аналогічний рівню, спостережуваного в громадських місцях, де зустрічаються курці.

Популярні новини зараз
Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Після чотирьох, восьми і дванадцяти тижнів дії протягом шести годин на день, п'ять днів на тиждень, серця тварин перевірили за допомогою високошвидкісної візуалізації і кардіограм на зміни в електричній активності.

Для перевірки чутливості до аритмії медики прискорювали серцебиття мишей. Організми гризунів також перевірили на вміст кальцію, який регулює серцеві скорочення і сприяє порушенню ритму. Результати порівнювали з серцями мишей, що зазнали впливу тільки фільтрованого повітря.

Дослідники виявили, що серця мишей, які жили в "прокурених" клітинах, не витримували високих швидкостей. Більш того, рівень кальцію в серцях порушив ритм серцебиття у тварин.

"Куріння як і раніше є основною причиною захворювань, які можна попередити. Люди, які не курять, постійно піддаються пасивному курінню в автомобілях, будинках і на вуліці. Необхідно визначити наслідки цих ненавмисних впливів для здоров'я", — резюмує автор дослідження Рипплингер.

Нагадаємо, немовлята і діти молодшого віку, що проживають в країнах з низьким рівнем доходу, піддаються більшому ризку впливу пасивного куріння.

Як повідомляв портал "Знай.uа" медики запропонували лікувати нікотинову залежність з допомогою білка, який зміцнює силу волі.

Також "Знай.uа" писав, що куріння сигарет може призвести до розвитку когнітивних порушень у дітей та онуків.