Куріння при вагітності прискорює початок пубертатного розвитку у майбутнього потомства.

Про це свідчить велике дослідження Орхуського університету, що опублікували 23 жовтня в міжнародному журналі American Journal of Epidemiology.

"Ми виявили, що діти, чиї матері курили понад десять сигарет в день під час вагітності, в середньому вступали в статеву зрілість на три-шість місяців раніше, ніж діти некурящих", — розповів один з дослідників Нік Брікс (Nix Brix).

Результати великої наукової роботи по статевому дозріванню засновані на опитуванні "Міцне здоров'я навіки", проведене Інститутом сироватки Statens в Данії.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У дослідженні брало участь близько 15 819 вагітних жінок та їх дітей. Під час вагітності жінок питали про їх нікотинову залежность. Потім діти заповнили анкети про їх пубертатний розвиток, починаючи з 11 років і кожні шість місяців після цього.

"Раннє статеве дозрівання може бути пов'язано з підвищеним ризиком розвитку ряду захворювань: ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання і деякі види раку", — затверджує Брікс.

Разом зі своїми колегами він працює над тим, щоб виявити причини раннього статевого дозрівання, щоб запобігти його появі.

"Відомо, що куріння шкодить ще ненародженій плоду. Куріння, серед іншого, пов'язане з підвищеним ризиком низької ваги новонароджених, передчасних пологів та підвищеної смертності. Таким чином, існує безліч інших вагомих причин відмовитися від куріння до вагітності", — стверджує дослідник.

Медики сподіваються, що жінки врахують результати їх дослідження і зав'яже з шкідливою звичкою.

Нагадаємо, медики запропонували лікувати нікотинову залежність з допомогою білка, який зміцнює силу волі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", міжнародна група вчених з Американського онкологічного товариства провела серію досліджень, щоб з'ясувати, наскільки сильно пасивне куріння шкодить дитячому організму.

Також "Знай.uа" писав, що куріння сигарет може призвести до розвитку когнітивних порушень у дітей та онуків.