Вчені з Рокфеллерівського університету виявили ген, який підвищує шанси захворювання на туберкульоз.

Дослідники також виявили генетичні мутації, що позбавляють імунну систему здатності боротися з мікобактеріями, повідомляє Medical Xpress.

Відкриття продемонструвало молекулярні аномалії, що підвищують вразливість організму до мікобактеріальних інфекцій.

Слід зазначити, що приблизно кожна п'ята людина у всьому світі інфікована Mycobacterium tuberculosis — бактерією, що викликає туберкульоз. З них симптоми будуть проявлятися лише у 10 %, тому що більшість імунних систем зазвичай можуть дати відсіч мікробам. Однак, коли ці інструменти відсутні або не функціонують, інфекція може пошкодити легені та інші органи і навіть призвести до смерті.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Автор дослідження Жан-Лоран Казанова (Jean-Laurent Casanova) і його колеги співпрацювали з клініцистами по всьому світу, щоб зібрати широку базу зразків ДНК у пацієнтів з активними формами захворювання.

Вчені проаналізували ці зразки і виявили, що ризик розвитку туберкульозу зростає у людей, які мають дві копії тій чи іншій варіації генного кодування ферменту TYK2. Більш того, дослідники виявили, що це генетичне захворювання досить поширене.

"У кожного 600-го європейця є дві копії цієї варіації TYK2. У іншої частини населення цей показник коливається від одного з 1000 до одного з 10 000 чоловік", — стверджує професор Казанова.

Однак це не означає, що у цих людей дійсно буде розвиватися хвороба, а насправді, швидше за все, і не буде.

Простіше кажучи, люди не заражаються туберкульозом, якщо не контактують з Mycobacterium tuberculosis.

Історично склалося так, що людина з мутацією TKY2 могла і не знати про свою сприйнятливость до тих пір, поки не стане занадто пізно.

Однак тепер, коли дослідники визначили новий фактор ризику, люди, які вирушають у регіони, де поширений туберкульоз, можуть пройти генетичне тестування, щоб з'ясувати, чи є вони вразливими до цього захворювання.

Нагадаємо, нове ліки VX-445 дозволить продовжити життя людей, які страждають від муковісцидозу.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, вчені навчилися відновлювати клітини у вусі, які відповідають за сприйняття звуків.