Хіміотерапія призводить до поширення раку молочної залози.

До такого невтішного висновку прийшли вчені з Швейцарського інституту експериментальних досліджень раку під керівництвом завідуючої лабораторією Мішель де Пальма (Michele De Palma), повідомляє Daily Mail.

Як показали дослідження, хіміотерапевтичні препарати паклітаксель і доксорубіцин викликають вивільнення пухлин молочної залози, які циркулюють в крові, поки не досягнуть легенів, що призводить до виникнення захворювання у новій частині тіла.

Хіміотерапія найчастіше проводиться пацієнтам перед операцією, щоб зменшити кількість пухлин і полегшити їх видалення. Так звана "неоад'ювантна терапія" допомагає зберегти здорову тканину молочної залози. У деяких випадках хіміотерапія може навіть повністю викорінити пухлину.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Але лікування не завжди вбиває рак. Якщо пухлина пручається неоад'ювантної терапії, метастази з більшою ймовірністю пошириться на інші частини тіла.

Працюючи з експериментальними онкологічними моделями, дослідники виявили, що паклітаксель і доксорубіцин викликають вивільнення пухлин молочної залози у вигляді дрібних заповнених рідиною мішків званих экзосомами.

"Створюється враження, що навантаження А6 в экзосомы значно зростає у відповідь на хіміотерапію", — каже ще один автор дослідження Івана Кекликоглоу (Ioanna Keklikoglou).

Анексин стимулює клітини легенів виділяти інший білок CCL2, який залучає імунні клітини (моноцити).

Однак моноцити також можуть бути небезпечні, оскільки попередні дослідження показали, що вони сприяють зростанню ракових клітин легенів.

"Коротше кажучи, наше дослідження виявило нову зв'язок між хіміотерапією та метастазами раку молочної залози", — резюмує професор де Пальма.

Тим не менш медики зуміли знайти управу на цю проблему. Дослідники нейтралізували анексин А6 або блокували моноцити. В результаті цього експериментальна пухлина молочної залози більше не поширюється на легені.

Вчені сподіваються, що їх методика підвищить ефективність неоад'ювантної терапії.

Автори також підкреслюють, що їхні висновки не повинні відмовляти людей від проведення неоад'ювантної хімії, коли вона необхідна.

Нагадаємо, британські вчені виявили білок, який провокує зростання агресивних видів раку молочної залози.

Як повідомляв портал "Знай.uа" онкологи пропонують лікувати рак молочної залози з допомогою низьких температур.

Також "Знай.uа" писав, що клас препаратів, які використовуються для лікування деяких видів пухлин молочної залози, виявився ефективним проти раку легенів.