Вчені з Університету Уоріка розробили миттєвий метод діагностики інсульту.

Експрес-тест також здатний визначити тяжкість апоплексичного удару, вимірявши рівні контрольного з'єднання в крові — пурину, повідомляє Daily Mail.

Речовина утворюється протягом декількох хвилин, коли клітини відчувають нестачу кисню і глюкози під час інсульту.

Лікарі сподіваються, що їх винахід, який зараз проходить випробування в лікарнях Національної служби охорони здоров'я, зможе врятувати життя мільйони людей.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

У випробуванні нового діагностичного інструменту візьмуть участь близько 400 пацієнтів, що перенесли інсульт. У них будуть взяті зразки крові для визначення рівня пурину.

У майбутньому вчені планують використовувати датчик для виявлення людей, схильних до підвищеного ризику інсульту.

Слід зазначити, що на даний час не існує швидкого способу виявлення проблеми; зазвичай пацієнтам проводиться комп'ютерна томографія для виявлення ознак кровотечі у мозку, а також ряд інших тестів. Однак, на жаль, всі методи діагностики займають дуже багато часу.

Більш того, кожен третій пацієнт насправді може страждати від інших захворювань, які мають схожі симптоми, включаючи мігрень, напади та інфекційні захворювання.

В результаті до третини пацієнтів, що перенесли інсульт, не діагностуються у відділенні швидкої допомоги, в той час як половина пацієнтів з підозрою на інсульт, виявленим парамедиками, страждають мімічними захворюваннями, а до 17 % пацієнтів, які отримують препарати, не перенесли інсульти.

Якщо тест на рівень пурину доведе свою клінічну значимість, то стане ще одним засобом діагностики і лікування гострого інсульту.

Нагадаємо, щоденна прогулянка тривалістю 35 хвилин зменшує ймовірність розвитку інсульту у літніх людей.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські дослідники виявили гени і молякулярные шляхи, які "старять" клітини.

Також "Знай.uа" писав, що австралійські вчені розповіли про сприятливі ефекти сексу на розумові здібності в літньому віці.