Американські вчені розробили новий метод боротьби з резистентними золотистими стафілококами (MRSA).

Дослідницька група з Колумбійського університету, вперше виявила динаміку поширення спалахів інфекції і продемонстрували ефективний спосіб запобігання розповсюдження, повідомляє журнал eLife.

Зокрема, медики розробили комп'ютерну модель спалахів MRSA, використовуючи понад 2 мільйонів записів з 66 шведських лікарень за шість років. Їх модель відтворила спалахи найбільш поширеного штаму стафілокока UK EMRSA-15, який зустрічається у 16 країнах світу.

Вчені задіяли статистичні методи, використовувані при прогнозуванні погоди, щоб виявити дві взаємопов'язані динаміки в індивідуальному масштабі: передачу інфекції в лікарнях та інфекції, передані всередині спільнот.

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Інформація про те, коли і де пацієнти були прийняті і виписані і кому був поставлений діагноз MRSA, використовувалася для виявлення групи "невидимих колонізаторів" — людей, що заражені інфекцією, але не знають про це.

Модельно-інтерференційна система оцінювала до 400 безсимптомних випадків MRSA і до 61% випадків інфекції, діагностованих в лікарняних умовах, які були принесені з місцевих спільнот.

Новий метод моделювання MRSA не тільки виявляє приховану динаміку передачі інфекції, але і розраховує шанси кожного пацієнта заразитися.

Дослідники перевірили цю ймовірність за допомогою моделювання втручання, що забезпечує лікування пацієнтів з високим ризиком.

Вони прийшли до висновку, що цілеспрямоване втручання більш ефективно для боротьби зі спалахом захворювання, ніж нинішня практика, яка включає лікування пацієнтів, які провели найбільше часу в лікарні, або лікування пацієнтів з найбільшим числом контактів в лікарні, або використання відстеження контактів для лікування тих пацієнтів, які зазнали впливу тесту на інфекцію, що дає позитивний результат.

Цілеспрямоване втручання забезпечило 50-відсоткове зниження числа інфекцій і 80-відсоткове скорочення числа "колонізованих" пацієнтів.

Дослідники планують застосувати свою систему до інших стійким до протимікробних мікроорганізмів патогенів.

Нагадаємо, в ірландських грунтах знайшли невідомий раніше штам бактерій, який ефективний проти чотирьох з шести головних супербактерій, стійких до антибіотиків.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.

Також "Знай.uа" писав, що медики знайшли новий спосіб здолати "стійких" бактерій.