Група вчених Університету Еморі пропонує використовувати тест на пітливість для попереднього обстеження людей на посттравматичний синдром.

Як вважають медики, підвищена пітливість передбачає високий ризик посттравматичного стресового розладу у майбутньому для багатьох пацієнтів, повідомляє Daily Mail.

За деякими оцінками, 51 % чоловіків і 61 % жінок переживають травматичну подію, в той час як інші вважають, що в цілому цей показник досягає 70%.

Вважається, що близько 20 % з цих 70 % виникає посттравматичний стресовий синдром, однак, за іншими оцінками, у 10% людей в усьому світі після перенесеної травми можуть виникнути довгострокові проблеми.

Популярні новини зараз
У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура
Показати ще

Проблема полягає в тому, щоб визначити, у яких 10-20 % розвивається посттравматичний стрес і чому. Це також предмет її досліджень: визначення причин, включаючи можливі генетичні маркери.

Ми також знаємо, що елементи особистої історії, такі як дитячі негаразди або жорстоке поводження і депресія, підвищують ризик розвитку посттравматичного стресового розладу у певний момент часу.

Однак ці досить широкі фактори ризику ще є недостатньо досконалими інструментами для прогнозування посттравматичного стресового розладу.

Наші організми оснащені сигналізацією і реагуванням на будь-яку небезпеку чи загрозу, звану симпатичної нервової системою. Це призводить до сплесків адреналіну, посилення роботи органів почуттів і підготовка опорно-рухового апарату до швидкої реакції на те, що може статися далі.

Адреналін — це той же самий гормон, який спричинює вироблення поту, але чому він виділяється зі стресом трохи загадка.

З ним майже напевно пов'язана бойова реакція або реакція на втечу, тому тіло потіє, щоб зберегти себе в тонусі.

Але є підступ. Хоча обидві реакції, зумовлені адреналіном і містять воду і сіль, піт від перегріву і піт від стресу насправді є різними речовинами, що виділяються окремими залозами.

Тим не менш, для деяких людей травма активізує нервову систему і відповідно потовиділення.

Гіперчутлива нервова система є одним з маркерів ризику посттравматичного стресового розладу.

Тому вчені вирішили виміряти рівень поту у людей в звичайному стані, які прийшли у відділення невідкладної допомоги після потенційно травмуючого події.

Потім протягом п'яти хвилин вони розпитували пацієнтів про те, через що вони щойно пройшли.

Справа в тому, що провідність їх шкіри вища, ніж у стані спокою, коли йдеться про травматичну подію, навіть коли воно сталося кілька годин тому, і про те, наскільки активно вони [реакція поту] проявляють себе, коли кажуть про це.

Отримані в результаті базові і згадувати бали за потовиділення були зіставлені, і тест показав успішні результати по скринінгу для людей, схильних до ризику. Це було приблизно 85% точності.

Але не обійшлося і без помилкових результатів. Тому вчені визнають, що повинні продовжувати працювати над точністю тесту.

Нагадаємо, посттравматичний стресовий розлад виникає після переживання шокуючого події, наприклад участь у військових діях, у разі тяжкої травми або насильства.

Як повідомляв портал "Знай.uа" лікарі запропонували лікувати посттравматичний синдром клубним наркотиком.

Також "Знай.uа" писав, що медитація допомагає впоратися з посттравматичним стресовим розладом.