Кандидозні грибкові інфекції, що мешкають в кишечнику, можуть спровокувати хворобу Альцгеймера.

Дослідники з Медичного коледжу Бейлор виявили, що кишковий кандидоз при попаданні в кровотік перетинає захисний бар'єр мозку і провокує запалення, яке призводить до втрати пам'яті, повідомляє журнал Nature Communications.

Як показали експерименти на гризунах, при проникненні у мозок інфекція формувала різні тканинні структури — структури гранулемного типу (FIGG), які викликають тимчасові порушення пам'яті.

Через десять днів, коли інфекція пройшла, ефект був звернений назад, але деякі клітини залишалися активними.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Тим не менш, мікроглія залишалася активною, та FIGG продовжували існувати і після цього, принаймні до 21 дня.

Вчені створили ряд молекул, які опосредкували запальну реакцію, що приводить до захоплення грибків усередині зернистої структури мозку.

Цікаво, що по мірі освіти FIGG білки-прекурсори амилоидов збираються навколо клітин кандидозу. Ці молекули амілоїдов зазвичай зустрічаються на бляшках, які безпосередньо пов'язані з хворобою Альцгеймера.

Група дослідників сподівається, що отримані результати стануть основою для майбутніх досліджень довгострокових неврологічних наслідків цього виду грибкової інфекції.

Отримані результати спонукали вчених також розглянути можливість того, що в деяких випадках гриби можуть брати участь у розвитку інших хронічних нейродегенеративних захворювань: хвороба Паркінсона, розсіяний склероз.

Кандидозні альбіканти — патогенна грибкова інфекція, які мешкають в шлунково-кишковому тракті людини і призводять до "молочниці".

Нагадаємо, дослідники з Єльського університету визначили питної коктейль із синтетичних молекул, який перешкоджає розвитку перших стадій хвороби Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.uа" ТГК, содержающийся в марихуані, може поліпшити пам'ять пацієнтів з хворобою Альцгеймера.

Також "Знай.uа" писав, що п'ятихвилинне сканування шиї дозволить виявити ризики виникнення деменції у людей до прояву перших симптомів.