Медики розробили нову класифікацію пацієнтів, які страждають від хвороби Альцгеймера, яка дозволить створити персональний підхід в лікуванні слабоумства.

Команда вчених з декількох навчальних закладів проаналізувала дані 4 050 осіб, у яких спостерігалася пізня стадія деменції, і виділили шість груп в залежності від когнітивних функцій, а потім використовували генетичні дані для виявлення біологічних відмінностей між ними, повідомляє Molecular Psychiatry.

Учасників оцінювали за чотирма показниками: пам'ять, виконавчі функції, мову і візуально-просторове функціонування.

Найбільша група (39 %) набрала високі бали у всіх чотирьох областях. Наступна за величиною група (27 %) отримала помітно низькі оцінки пам'яті, ніж інші. У більш дрібних групах з мови — 13 %, з візуально-просторового функціонування — 12 %, а за виконавчими функціями — 3 %. Слід відзначити, що ще була одна група (6 %), у яких два показники були значно нижче, ніж в інших.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Для того, щоб створити таку класифікацію, медикам довелося вивчити п'яти досліджень і знадобилося більше двох років, щоб стандартизувати результати нейропсихологічних тестів у всіх дослідженнях для виявлення закономірностей.

Дослідники використовували генетичні дані, щоб з'ясувати, чи є ці підгрупи біологічно відмінними.

Медики виявили 33 однонуклеотидних поліморфізма (SNPs) — специфічних розташуваннь по всьому геному, де вплив генів був дуже сильним для однієї з підгруп.

Дослідження також виявило особливо сильний зв'язок між конкретним варіантом гена APOE і високим ризиком розвитку деменція для людей європейського походження.

Проте дослідники відзначають, що у багатьох людей з аллелем APOE хвороба Альцгеймера так і ніколи не розвивається; в інших і без цього фактора з віком проявляється деменція.

Нагадаємо, люди, які страждають від захворювань легень мають підвищений ризик розвитку слабоумства.

Як повідомляв портал "Знай.uа" насадки для душу можуть бути розсадником небезпечних мікроорганізмів — мікобактерій.

Також "Знай.uа" писал, які існують види астми.