Медики виявили спеціальний білок, високий показник якого провокує втрату слуху і глухоту.

Мова йде про престин, виявлений у внутрішньому вусі після впливу гучного шуму, в результаті чого клітини ушкоджуються і гинуть, повідомляє журнал Hearing Research.

Тепер отоларинголог Коурош Пархам (Kourosh Parham) і його колеги з UConn Health співпрацюють з французькою фармацевтичною компанією Sensorion в розробці аналізу крові, який попередить пацієнтів і їх лікарів про раннє пошкодження внутрішнього вуха, перш ніж втрата слуху почне прогресувати.

Престин міститься саме в зовнішніх волоскових клітинах, які служать в якості підсилювачів. Престин — це спеціальний білок, що реагує на звукові хвилі шляхом розширення і стиснення, який діє як маленькі м'язи і змушує клітини "танцювати", що змінюють форму мембрани у внутрішньому вусі, посилюючи звук.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Оскільки престин не міститься ні в одній іншій частині тіла, підвищений рівень престина в крові може вказувати на пошкодження зовнішніх волоскових клітин вуха.

І це саме те, що виявили Пархам і його колеги, коли піддавали гризунів шуму, а потім виміряли рівень престина в крові.

Наступний крок у дослідженні, як загибель клітин впливає на рівень сприйняття звуків і шумів. Але замість того, щоб піддавати людей сильному шуму, команда Пархам має намір співпрацювати з онкологічними лікарями, які лікують багатьох пацієнтів цисплатином.

Пацієнти зможуть пройти тестування слуху та виміряти рівень престину перед вживанням препарату, а потім періодично під час лікування.

Будь-яка людина, чий рівень престину в крові зріс, може бути протестована на ранні ознаки втрати слуху і переведена на інший протираковий препарат.

Нагадаємо, вчені розробили додаток, який вміє передбачати суїцидальні настрої.

Як повідомляв портал "Знай.uа" психологи Університету Індіани провели масштабне дослідження і встановили, що терапевтичні програми в інтернеті ефективно пригнічують депресію.

Також "Знай.uа" писав, що колір ваших очей може відбитися на настрої в зимовий час.