Дослідники Медичного центру університету Вандербілта натрапили на рідкісну форму діабету і запропонували методику лікування.

Вчені провели аналіз даних, отриманих на основі тканини підшлункової залози 33-річного донора, яким був поставлений діагноз діабету 1-го типу і який лікувався від нього протягом 17 років до самої смерті, повідомляє Medical Xpress.

У рамках дослідження професор Рачана Галиюр (Rachana Haliyur) побачила під мікроскопом дещо дивовижне в забарвлених зображеннях зелених тканин. Це змусило її замислитися про те, чи дійсно у цієї людини був діабет 1-го типу.

"При діабеті першого типу бета-клітини, що виробляють інсулін, зустрічаються рідко і їх важко знайти, особливо через 17 років захворювання, але у цього донора їх було неймовірно багато", — затверджує Галиюр.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

За словами вченого, бета-клітини пацієнта знаходилися в межах норми, але клінічно все виглядало так, ніби вони були відсутні.

Команда університету Вандербілта провела аналіз ДНК донора на наявність генів, пов'язаних з моногениим діабетом, і виявила патогенний варіант HNF1A.

Варіації в генах HNF1A відіграють важливу роль у розвитку підшлункової залози, печінки і нирок. Вони ж вважаються причиною найбільш поширеної форми моногеного діабету.

Дослідники провели широкий спектр функціональних і молекулярних аналізів, включаючи визначення впливу мутації на функціонування і структуру білка. З'ясувалося, бета-клітини пацієнта не виділяють інсулін у відповідь на глюкозу, що призводить до симптомів, які імітують діабет першого типу.

Однак вчені також виявили, що інші шляхи вивільнення інсуліну зберігаються і можуть бути стимульовані.

Вчені запропонували активувати один з цих шляхів секреції інсуліну, використовуючи ліки, відомі як агоністи типу глюкагону-1 (GLP-1), найбільш часто використовуються для лікування діабету 2 типу.

Медики рекомендують людям зі схильністю до діабету пройти діагностичне генетичне тестування на цю рідкісну і успадковану форму діабету.

Нагадаємо, компонент, що входить до складу галюциногенного напою аяуаска, може послужити основою для нового методу лікування цукрового діабету.

Як повідомляв портал "Знай.uа", псоріаз збільшує ймовірність виникнення діабету 2-го типу.

Також "Знай.uа" писав, антидіабетичні препарати можуть запобігти розвитку хвороби Альцгеймера.