Текстові вправи підвищують відчуття щастя у людей із залежністю до психоактивних речовин.

Вчені з Інституту досліджень проблем реабілітації Массачусетській загальній лікарні перевірили, чи підвищують позитивні психологічні вправи щастя людей, які відновлюються після вживання наркотиків, повідомляє Journal of Substance Abuse Treatment.

В рамках рандомізованого онлайнового обстеження понад 500 дорослих, у минулому страждали від проблемного споживання психоактивних речовин, були розподілені на одне з п'яти коротких текстових вправ, на виконання яких витрачалося в середньому чотири хвилини.

Учасники повідомили про найбільші успіхи в досягненні щастя після завершення вправи під назвою "Відродження щасливих моментів", в ході якого вони обрали одну з своїх власних фотографій, яка зафіксувала щасливий момент і вводили текст, що описує те, що відбувається на фотографії.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Вправа під назвою "Порятунок", в якому учасники описали два позитивних досвіду, які вони помітили і оцінили за попередній день, призвело до наступним найвищим досягненням в щастя, за якими послідувала "Роза, Торн, Бад", в якій вони перерахували основні моменти і виклики попереднього дня і очікуване задоволення на наступний день.

І навпаки, вправа "3 важкі речі", в яких учасників попросили написати про проблеми, з якими вони зіткнулися за попередній день, призвели до значного зниження рівня щастя.

Автори відзначають, що простота використання і ефективність цих позитивних психологічних вправ дозволяє застосовувати їх в якості перспективних інструментів для зміцнення щастя під час лікування, які можуть допомогти в довгостроковому одужання.

"Результати нашого дослідження підкреслюють важливість позитивного досвіду при реабілітації", — затверджує Беттіна Хеппнер (Bettina B. Hoeppner), доцент кафедри психології Гарвардської медичної школи.

Нагадаємо, дослідники з Медичної школи Університету Меріленду в Балтіморі виявили нейронну зв'язок, яка призводить не лише до формування залежності, але і депресії.

Як повідомляв портал "Знай.uа" всього чотири зміни в генах можуть збільшити ризик виникнення суїцидальних нахилів у людей.

Також "Знай.uа" писав, як електростимуляція певної області мозку допомагає в лікуванні депресії.