Стендфордський психологи вважають, що знайшли спосіб передбачати виникнення рецидивів.

Дослідження, опубліковане 28 грудня в JAMA Network Open, показало, що дані сканування мозку дозволяють скласти прогноз рецидивів у споживачів важких психоактивних речовин.

Вчені вивчили ймовірність повернення до небезпечної звички у 36 чоловіків, які брали участь у 28-денній програмі лікування ветеранів з розладами, викликаними споживанням стимуляторів.

Під час кожного сканування учасники дослідження розглядали серію зображень з продуктами харчування,
канцелярським приладдям, наркотиками і приладдям для вживання психоактивних речовин.

Популярні новини зараз
"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Після того як учасники пройшли курс лікування, група провела інтерв'ю через певні строки. У деяких випадках добровольці складали тести на наркотики.

Основна відмінність даного дослідження від попередніх підходів полягала в тому, що зображення були представлені випадковим чином, щоб учасники не привчалися до того чи іншого виду зображення.

Крім того, кожному знімку передувала підказка, яка вказує на те, який тип знімка повинен з'явитися, вибір, покликаний підвищити передчуття майбутніх подій.

У порівнянні зі здоровими людьми мозок пацієнтів, які проходять реабілітацію, в більшій мірі реагував на образи наркотиків, особливо у ряді областей мозку, відомих як мезолимбическая система — система обробки винагород мозку.

Більше того, активність в одній з частин системи винагороди — прилеглому ядрі або центру задоволення— була тісно пов'язана з рецидивом.

Команда змогла правильно ідентифікувати 77 % пацієнтів, які рецидивували через три місяці.

Дослідники також виявили, що чим більше прилегле ядро реагують на образи наркотиків, тим швидше пацієнти повертаються до нормального життя.

Вчені підкреслюють, що результати є попередніми, проте, якщо вони доведуть ефективність в інших групах, то це допоможе лікарям передбачати ймовірність рецидиву.

Нагадаємо, медики виявили області мозку, які активуються, коли курець, алкоголік або кокаинист вбачають джерело своєї шкідливої звички.

Як повідомляв портал "Знай.uа", відмова від фаст-фуду викликає абстинентний синдром, схожий на той, що виникає після припинення прийому наркотиків.

Також "Знай.uа" писав, що всього чотири зміни в генах можуть збільшити ризик виникнення суїцидальних нахилів у людей.