Сльози передбачені природою, з ними покидають організм біологічно активні речовини, що впливають на настрій. Люди плачуть, коли сумно – виходить деяка кількість гормонів, ендорфінів і енкефалінів, і стає ніби трохи легше. Але є люди, позбавлені цієї можливості.

Мешканка столиці туманного Альбіону Іветт останній раз плакала три роки тому. З того часу її очі сухі, втім, як і всі інші слизові оболонки та шкіра.

Іветт виявила у себе захворювання випадково. Вона раптом взагалі перестала плакати. Вона пробувала різати цибулю, та це не допомагало.

Її переповнювало почуття, що сльози душать її, але як і раніше не вдавалося зронити ані краплі.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Коли Іветт звернулася до лікарів їй поставили рідкісний діагноз. Британка страждає захворюванням, названим синдромом Шегрена, або "сухим синдромом".

Це системне аутоімунне захворювання, яке характеризується руйнуванням слізних, слинних і потових залоз. Він буває вродженим, або первинним, тобто генетично обумовленим, або вторинним – тоді він розвивається як наслідок іншої патології, наприклад, гепатиту або цирозу печінки.

На сьогоднішній день ні причини, ні механізми виникнення даної патології остаточно не вивчені. Вважається, що головна роль у розвитку хвороби належить аутоімунним факторам.

Застосовуються в основному препарати, що пригнічують аутоімунні реакції організму. Паралельно проводиться лікування уражень залоз, яке, як правило, триває роками.

Тепер жінка змушена постійно носити з собою воду, бо як не може пройти і декількох кроків, як у неї пересихає у роті. Іветт користується очними краплями, без них її не покидає відчуття "піску", різі та печіння в очах. Все це тільки пом'якшує жахливі прояви захворювання. Разом з синдромом Шегрена жінку мучить артрит.

Нагадаємо, 41-річна англійка Пем Робертс зіткнулася з розладом, який вона сама називає мукою. Жінка розповідає, що їй доводиться постійно чути, як рухаються її очні яблука, а ці звуки всередині голови вже стали гірше тортури.

Як повідомляв портал "Знай.uа", жителька Китаю втратила здатність чути чоловіків через рідкісне захворювання.

Також "Знай.uа" писав, дівчина так захопилася схудненням після народження дитини, що не помітила, як скинула 2/3 власної ваги. Це могло її вбити, але на щастя, дівчина вчасно одумалася.