Мікроскопічні роботи, яких потрібно ковтати, удосконалять систему достачи ліки по організму людини.

Дослідники створили крихітні гаджети довжиною близько 5 мм, які можуть переміщатися по вузьких каналах людського тіла, повідомляє Daily Mail.

Роботы нагадують гусениць, вміють змінювати форму і швидкість пересування через вигнуті кровоносні судини і рідини організму.

Інженери Швейцарської вищої технічної школи Цюріха і Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) опублікували приголомшливі кадри, на яких зображені роботи в дії.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Пристрої, які ще поки немає імені, складаються з гелю з додаванням магнітних наночастинок, що реагують на тепло. Це дозволяє управляти ними за допомогою електромагнітного поля

Щоб змусити роботів рухатися, вчені надихалися бактеріями і імітували їх рух і поведінку.

За словами творців, мікроорганізми також змінюють форму, щоб "орієнтуватися в складному навколишньому середовищі і займати різні екологічні ніші".

При випробуванні у розчині сахарози з в'язкістю, схожою з в'язкістю крові", роботи "рухалися набагато швидше в порівнянні з іншими прототипами", пишуть автори.

Вони також змінювали форму, щоб протиснутися крізь скляні трубки з великою кількістю вигнутих проходів, перш ніж повернутися до початкового розміру.

Роботи повинні бути дуже гнучкими, якщо їм доведеться проходити через вузькі кровоносні судини і щільні рідини на високих швидкостях.

Зміни форми робота можна запрограмувати заздалегідь, щоб максимально підвищити ефективність роботи без використання громіздких датчиків або механізмів.

Дослідники працюють над поліпшенням того, як пристрої будуть рухатися через різні рідини в організмі людини.

Якщо випробування пройдуть успішно, то пристрої будуть відносно дешевими.

Нагадаємо, група південнокорейських дослідників представила нову нанометодику лікування онкологічних захворювань.

Як повідомляв портал "Знай.uа" любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Також "Знай.uа" писав, що наночастинки з золота виявилися ефективними в якості засобу лікування онкології передміхурової залози.