Рідкісна група лейкоцитів відіграє важливу роль в імунній відповіді на бактеріальну інфекцію, перешкоджаючи розвитку сепсису.

Команда вчених з Дитячого дослідницького центру в Сієтлі стверджує, що їх висновки призведуть до створення ліків проти небезпечної імунної відповіді, яка щорічно вражає більше 30 мільйонів чоловік у всьому світі, повідомляє Nature Immunology.

Базофіли становлять менше 1 % білих кров'яних тілець людини. Вчені давно підозрювали, що ці клітини можуть підсилити імунну захист від бактеріальної інфекції.

Дослідники використовували модель бактеріальної інфекції та сепсису, яка дуже схожа на прогресування та характеристики сепсису у генетично модифікованих мишей.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Їх дослідження показали, що базофіли були одним з перших типів імунних клітин, що виникали у вогнищі інфекції. Їх присутність не тільки посилювало запалення на ранніх стадіях імунної відповіді на інфекцію і покращує виживаність мишей, але і частково звільняло білок, відомий як фактор некрозу пухлини (TNF).

TNF посилає сигнал іншим клітинам, змушуючи їх генерувати запальну реакцію, яка є життєво важливою для захисту і загоєння пошкоджених тканин.

Фактор некрозу пухлини відіграє важливу роль на перших етапах захисту імунної системи від інфекції, і вказує, що зниження присутності базофілів або дефіцит факторів може призвести до сепсису.

"Наші дані показують, що базофіли, незважаючи на їх низьку чисельність, можуть спровокувати ланцюг подій, які допоможуть їм почати імунну відповідь проти інфекції і підвищать ефективність цієї відповіді", — пише автор дослідження Адріан Пилипонский (Adrian Piliponsky) і його співавтори у своїй статті.

На думку вчених, дослідження, зосереджені на деяких аспектах функціонування базофілів дозволять прогнозувати виникнення сепсису у людини або запобігання імунної відповіді, який може призвести до сепсису.

Нагадаємо, стетоскопи можуть представляти небезпека для здоров'я пацієнтів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", бактерії, які живуть на нашій шкірі, стають все стійкіше до сучасних антибіотиків.

Також "Знай.uа" писав, що команда з Медичної школи Західного резервного університету Кейза відкрила новий спосіб лікування сепсису.