Вчені Російського університету дружби народів виявили нові фактори, що провокують безпліддя у жінок.

Згідно з їх останнім дослідженням, дисбаланс життєво важливих і токсичних мікроелементів в організмі жінки може пояснити невдале зачаття, повідомляє American Journal of Physiology-Renal Physiology.

За словами вчених, концетрація основних мікроелементів в організмі майбутньої матері позначається на вірогідності зачаття і народження дитини.

Раніше дослідники вже довели взаимовязь між рівнем мікроелементів в організмі і здатністю чи нездатністю жінок до природного зачаття.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

У своїй новій роботі вчені збільшили відбір жінок, які зачали природним шляхом і з допомогою ЕКЗ (екстракорпорального запліднення) і додатково обстежили дітей, народжених від них.

В якості матеріалу вивчення послужили зразки волосся, зібрані у 50 жінок, які використовували ЕКЗ та 158 жінок, які завагітніли природним шляхом, а також у дітей, що народилися в обох групах.

Такий вибір пов'язаний з тим, що на відміну від сечі або сироватці крові, вміст мікроелементів у волоссі залишається незмінним.

Жінки, які вдалися до методу ЕКЗ, мали підвищений рівень миш'яку, літію, натрію, ртуті і калію, а також дефіцит заліза, цинку і кремнію. У дітей, народжених в результаті процедури ЕКЗ, спостерігався виражений дефіцит хрому, заліза, магнію, стронцію і алюмінію, підвищений рівень вмісту молібдену і ртуті в організмі.

Крім того, медики оцінити вплив грудного вигодовування на концентрацію мікроелементів.

"Грудне молоко є основним джерелом поживних речовин для новонароджених. Тому елементний статус дитини в певній мірі пов'язаний з елементним статусом його матері", — пояснив співробітник кафедри медичної элементологии РУДН і Ярославського державного університету імені Демидова, кандидат медичних наук Олексій Тинков.

За словами дослідників, аналіз вмісту мікроелементів можна використовувати для складання більш точних прогнозів щодо безпліддя.

Більше того, коригування елементарного статусу полегшить лікування безпліддя за умови, що це захворювання не спричинено серйозними захворюваннями.

Нагадаємо, нову надію подарували безплідним чоловікам вчені з Ньюкаслського університету.

Як повідомляв портал "Знай.uа", польські вчені з компанії СoolTec розробили пристрій охолодження яєчок, яке допоможе в лікуванні чоловічого безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, еректильна дисфункція може бути пов'язана з неправильною роботою конкретної ділянки ДНК.