Навіть невелика фізична активність зменшує ризик виникнення недоумства у літніх людей.

Нове дослідження, опубліковане в журналі Neurology, показало, що навіть прибирання на дому допомагає захистити мозок людини від нейродегенеративних захворювань.

Дослідники з Медичного центру Університету Раш вивчили показники здоров'я 454 літньої людини: з них 191 отримали діагноз слабоумства. Кожен учасник погодився пожертвувати свій мозок для медичних досліджень після своєї смерті.

Протягом двадцяти років щорічно кожна людина проходила повний медичний огляд, а також тести, щоб визначити їх когнітивні здібності і навички запам'ятовування.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Вчені також подарували всім добровольцям пристрій для моніторингу активності, званий акселерометром. Вони носили його на зап'ясті, що позволилило відстежувати будь-яку активність: енергійні фізичні вправи або просто ходьбу по дому.

Результати дослідження показали, що активний спосіб життя пов'язаний з поліпшенням пам'яті і здатності мислити. Висока фізична активність також поліпшувала ці фактори.

Таким чином ймовірність розвитку у людей недоумства при кожному стандартному відхиленні в зростанні фізичної активності була на 31 % нижче.

Після смерті добровольців фахівці обстежили мозок кожного учасника на наявність поразок і біомаркерів недоумства і хвороби Альцгеймера. Дослідники скорегували результати залежно від тяжкості будь ураження мозку.

Провідний автор дослідження доктор Аарон С. Бухман (Aaron C. Buchman) вважає, що його дослідження "показало, що більш активний спосіб життя може надавати захисну дію на мозок". Проте вчений попросив зробити акцент на те, що дослідження не виявило причинно-наслідкових зв'язків розвитку слабоумства.

Нагадаємо, чи варто займатися спортом, якщо захворів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", заняття спортом три рази в тиждень омолоджують мозок на десять років.

Також "Знай.uа" писав, чому літнім людям потрібно займатися єдиноборствами.