Важкі психологічні переживання підвищують ризик розвитку слабоумства.

До такого висновку прийшли дослідники з Копенгагенського університету у співпраці з Датським центром досліджень проблем слабоумства, повідомляє Journal of alzheimer's Disease.

Зокрема, вчені відкрили, що сильний стрес у пізньому середньому віці провокує виникнення деменції в майбутньому.

Психологічний стрес — стан емоційних страждань, іноді супроводжується соматичними симптомами.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Соматична стресова відповідь включає серцево-судинні зміни і надмірну вироблення кортизолу протягом тривалого періоду часу.

"По кожному додатковому симптому важкого переживання ми виявили, що ризик недоумства збільшився на 2 %. Учасники, які повідомили про 5-9 симптомах, мали на 25 % більший ризик недоумства, ніж учасники, які не мали симптомів, а учасники, які повідомили про 10-17 симптомах, мали на 40 % більший ризик недоумства", — пояснила один з дослідників Сабріна Ісламоска (Sabrina Islamoska).

Дослідники використовували дані опитування 6807 учасників дослідження серця в Копенгагені, які відповіли на запитання про психлогическом стресі у 1991-1994 роках.

На момент проведення обстеження середній вік учасників становив 60 років. За учасниками спостерігали до кінця 2016 року.

Базуючись на результатах цього дослідження, вчені звернули увагу на дискусію про те, чи може психологічний стрес у пізньому середньому віці бути важливим фактором ризику слабоумства в майбутньому. Тим не менш, можливо також, що патологія слабоумства на ранній стадії призводить до ще більшого психологічного стресу.

"Наше дослідження показує, що ми можемо піти далі профілактики недоумства шляхом усунення психологічних чинників ризику розвитку слабоумства", — резюмує професор Исламоска.

Нагадаємо, медики розробили нову класифікацію пацієнтів, які страждають від хвороби Альцгеймера, яка дозволить створити персональний підхід в лікуванні слабоумства.

Як повідомляв портал "Знай.uа", люди, які страждають від захворювань легень мають підвищений ризик розвитку слабоумства.

Також "Знай.uа" писав, дослідники з Університету Дьюка в Дареме запропонували новий спосіб діагностики хвороби Альцгеймера.