Професор Фахрі Саатчіоглу (Fahri Saatcioglu) і його команда з Університету Осло давно працюють над вивченням клітин раку передміхурової залози.

І схоже в його науковій роботі намітилися певні успіхи, повідомляє Nature Communications.

"Ми встановили, що новий препарат MKC8866 позитивно впливає на ріст ракових клітин простати як в клітинній культурі, так і в експериментах на тваринах, і ми вже плануємо провести клінічні випробування з людьми. Ми очікуємо, що ці випробування будуть проведені в Скандинавії та Західної Європі", — пояснив професор Саатчиоглу.

Препарат МКС8866 являє собою невелику молекулу, що належить до групи речовин, званих гідрокси-арил-альдегідами.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Дослідницька група професора Саатчіоглуса документально підтвердила, що MKC8866 протидіє зростанню пухлин передміхурової залози і довела, що він перешкоджає роботі сигнального шляху, який пов'язаний зі стресовим відповіддю клітин.

"Всі клітини організму можуть час від часу відчувати різні форми стресу, і ракові клітини піддаються додатковому стресу, тому що їм доводиться швидко рости, не отримуючи достатньої кількості кисню і поживних речовин. Тому ракові клітини "захоплюють" механізми стресової реакції нормальних клітин і використовують їх для власної вигоди для виживання. Ми знайшли спосіб блокувати цей "захоплення", і ракові клітини більше не можуть справлятися з ним. Тому вони вмирають", — пояснив Саатчиоглу.

Нове відкриття показало внутрішньоклітинний сигнальний шлях, який пов'язаний з ендоплазматиним ретікулумом клітин. Це маленький клітинний орган, органела, яка складається з мережі невеликих мембран всередині клітин. У цих мембранах протікають багато біохімічних процесів клітини.

"Тепер ми використовували МКС8866, розроблений для інших цілей, і показали, що він блокує сигнальний шлях і активацію онкопротеїнів. Таким чином, він також гальмує ріст пухлин простати як в культурі in vitro, так і в моделях раку простати in vivo — на мишах", - говорить Саатчиоглу.

Нагадаємо, наночастинки з золота виявилися ефективними в якості засобу лікування онкології передміхурової залози.

Як повідомляв портал "Знай.uа" любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Також "Знай.uа" писав, що люди, мужчины, які страждають від запалення кишечника, в п'ять разів частіше хворіють на рак простати.